Anisie, despre rezultatele dezastruoase de la PISA: Vom realiza o analiză în cadrul Ministerului Educației

Foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la Digi24 că Ministerul Educației va realiza o analiză de sistem pentru a putea înelege cum s-a ajuns la rezultatele dezastruoase de la PISA.

Anisie a mai atras atenția că pe la Ministerul Educației s-au perindat foarte mulți miniștri în ultimii ani.

„Intervenția trebuie să fie rapidă prin programele pe care Ministerul Educației ar trebui să le dezvolte în școli. În această perioadă, în care atâția miniștri s-au perindat pe la Ministerul Educației, se pare că nu s-a ajuns încă la situația în care să se aplice un curriculum adecvat și în corelație cu piața muncii. Este o problemă de sistem, adică ar trebui cu toții să înțelegem că și profesorii trebuie să pregătească în așa fel elevii încât corelația cu piața muncii și cu viața de zi cu zi să fie una reală”, a spus Anisie.

Anisie a vorbit și despre problema sistemului, care de mai mulți ani este în plin proces de reînnoire a programelor școlare și a planurilor-cadru (numărul de ore pe ani școlari).

„Este și o problemă de minister pentru că se dezvoltă un plan cadru și niște programe care să ofere situații de viață concrete pentru elevi. În această perioadă în care au fost evaluați acești elevi, trebuie să spunem că ei nu au fost evaluați după noile programe aprobate în 2016. Ei au fost evaluați după programele vechi. Poate că la următoarea evaluare, peste trei ani, când vor fi evaluați și cei care au învățat după noile programe, vom avea rezultate mai bune”, a mai spus Anisie.

Întrebată ce vom face cu generația actuală, deja evaluată de PISA, ministrul Educației a spus că „Intervenția trebuie să fie la nivel de sistem, adică Ministerul Educației va analiza aceste situații, vom vedea care au fost unitățile de învățământ în care s-au realizat testările. Acestea au fost selectate de OECD. În momentul acesta, vom realiza în cadrul Ministerului Educației, o analiză concretă să vedem ce se întâmplă de nu am putut să avem rezultate mai bune față de 2015”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here