Rezultatele PISA la Citire, Matematică și Științe. Elevii români au obținut punctaje sub media OECD. Cea mai dramatică scădere, la matematică

Foto: Pixabay

Elevii din România au obținut rezultate mai mici la testele PISA decât media OECD, țara noastră plasându-se pe locul 50 în ierarhia internațională. De asemenea, avem mai puțini elevi de top care au obținut rezultate mari la cel puțin un test PISA, iar cea mai dramatică scădere este la testul de Matematică, unde avem cu 14 puncte mai puțin decât în 2015.

Rezultatele elevilor români la Citire

În România, 59% din elevi au obținut nivelul 2 de competență la Citire, în condițiile în care rata OECD este de 77%. Asta înseamnă, că elevii români pot înțelege o idee dintr-un text de mărime medie, pot să identifice informații după anumite criterii, câteodată chiar și complexe, și pot reflecta asupra scopului și formei textului.

Doar 1% din elevii români au obținut rezultate excelente la Citire, adică au ajuns la nivelurile 5 și 6 din teste PISA. Media țărilor OECD la elevii de top este de 9%. La nivelul acesta, copiii pot să înțeleagă în detaliu un text pe care îl citesc pentru prima dată și să înțeleagă concepte dincolo de așteptări. În 20 de sisteme de educație din lume, mai mult de 10% dintre copiii de 15 ani sunt performeri de top, potrivit rezultatelor testelor PISA.

Rezultatele elevilor români la Matematică

53% din elevii români au obținut nivelul 2 sau peste la testul de Matematică, în condițiile în care media OECD este de 76%. Asta înseamnă că elevii români pot cel puțin să interpreteze și să recunoască, fără instrucțiuni directe, cum se poate reprezenta matematic o situație simplă (spre exemplu să compare distanța totală a două drumuri diferite sau să calculeze matematic o schimbare de valută din euro în lei).

Proporția elevilor de 15 ani care au obținut nivelul 2 sau peste variază mult de la o țară la alta, dar nicio altă țară testată PISA nu a reușit să piardă tocmai 14 puncte față de rezultatele de la același test din 2015. Aceasta este o premieră în studiul de anul acesta.

Doar 3% din elevii români au avut rezultate excelente la Matematică, adică nivelul 5 la testul PISA de la această materie. Prin comparație, în Beijing sau Shanghai, 44% din elevi au obținut rezultate maxime, în Singapore – 37%, în Hong Kong – 29% și în Coreea de Sud – 21%. De altfel, țările asiatice au cele mai bune rezultate la matematică din lume. La nivelul 5, elevii pot să rezolve probleme dificile și să vină cu strategii complexe de rezolvare.

Rezultatele elevilor români la științe

La testul de Științe, 56% din elevii români au obținut nivelul 2, rata medie a țărilor OECD fiind de 78%. Acești elevi pot veni cu posibile explicații pentru situații științifice în contexte familiare sau pot ajunge la concluzii din investigații simple.

În România, doar 1% din elevi au obținut punctaj mare la Științe, adică nivelul 5 sau 6 la PISA. Asta în condițiile în care media OECD este de 7%. La nivelul acesta, elevii au creativitate, autonomie și își pot folosi cunoștiințele științifice pe o plajă mare de situații, inclusiv situații nefamiliare.

Testele PISA sunt o evaluare internațională care măsoară competențele de bază ale elevilor de 15 ani, aflați la finalul învățământului obligatoriu, adică la finalul clasei a X-a. Competențele sunt evaluate în trei domenii principale: Citire, Matematică și Științe.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here