ANPC: Sfaturi pentru cumpărători, la achiziţionarea produselor alimentare în perioade caniculare

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a transmis, duminică, sfaturi pentru cei care vor cumpăra diverse produse alimentare în perioada de vară, în care sunt prognozate temperaturi ridicate. Acesta recomandă verificarea termenului de valabilitate şi condiţiile de păstrare şi anunţă că ANPC urmează să facă o serie de controale la diverşi operatori economici, informează News.ro.

”Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a transmis, duminică, Paul Anghel.

Acesta recomandă, de asemenea, verificarea  datei limită de consum a produselor (termen de valabilitate).

”Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.)”, a mai transmis Anghel.

Potrivit acestuia, atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului.

Cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat sau expus la vânzare produsul alimentar care urmează a fi achiziţionat şi să nu recongeleze un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune.

Directorul ANPC a avut sfaturi şi pentru cei care sumpără băuturi răcoritoare sau fructe: ”Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate; Atragem atenţia asupra faptului că legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc)”.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică.

Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor şi a băuturilor comercializate, atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here