Antrenorii care au forțat-o pe sportiva din Belarus să se întoarcă în țară, expulzați de la Jocurile Olimpice

Doi antrenori din Belarus au rămas fără acreditările la Jocurile Olimpice în urma scandalului legat de încercarea de a o întoarce forțat în țară pe sportiva Kristina Țimanovskaia, relatează BBC.

Comitetul Olimpic Internațional a confirmat că Artur Șimac și Iuri Maisevici au părăsit satul olimpic și că investigația continuă.

Cazul Kristinei Țimanovskaia a captat atenția internațională după ce aceasta a cerut ajutorul autorităților japoneze, duminică, când antrenorii au dus-o cu forța la aeroport și au încercat să o întoarcă în Belarus din cauza unor comentarii critice la adresa lor.

Între timp, Țimanovskaia a cerut ajutorul țărilor europene și azil politic în Uniunea Europeană și a ajuns deja la Varșovia, acolo unde a primit o viză umanitară.

Autoritățile bieloruse spune că au luat decizia de a o aduce înapoi pe sportivă din cauza „stării emoționale”.

Într-un comunicat, Comitetul Olimpic Internațional spune că a decis expulzarea celor doi antrenori ca „măsură provizorie, în interesul bunăstării atleților Comitetului Național Olimpic al Belarusului care încă se mai află la Tokyo”.

De asemenea, IOC a transmis și că o comisie disciplinară a fost formată pentru a investiga în continuare incidentul, și că ambii antrenori vor avea șansa să-și facă cunoscut punctul de vedere.

Eliminarea forțată din lotul olimpic a sportivei a venit după ce ea s-a plâns pe rețelele sociale că a fost inclusă, fără un anunț prealabil, într-o probă pentru care nu se pregătise și la care nu mai concurase, după ce două co-echipiere au fost declarate ineligibile.

Clipul video a fost condamnat și criticat în presa de stat din Belarus, care a acuzat-o de „lipsă de spirit de echipă”.

Țimanovskaia spune că cei doi antrenori au venit în camera ei și i-au spus să-și strângă lucrurile imediat pentru a se întoarce în țară. Ei i-au spus să declare că a fost accidentată.

Într-un interviu ulterior pentru BBC, ea a spus că a luat decizia de a nu se mai întoarce în Belarus după ce bunica ei a avertizat-o prin telefon că nu va fi în siguranță în Belarus. La aeroport, ea s-a adresat polițiștilor japonezi cu un mesaj tradus de pe telefon în care le-a cerut ajutorul.

Imediat, ea a fost pusă sub protecția Japoniei. Ulterior, a ajuns la ambasada Poloniei care i-a oferit o viză umanitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here