Anunțul cancelarului german: Gazoductul Nord Stream 2 nu poate continua

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi că suspendă autorizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia şi Germania, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene proruse Doneţk şi Lugansk, transmite BBC

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi pus în serviciu”, a anunţat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin.

Dosarul urmează să fie „reexaminat” de către Guvernul german, anunţă Scholz.

Guvernul german se afla, marţi, sub o şi mai mare presiune decât înainte pentru abandonarea proiectului gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în părţi din estul Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz se afla deja sub o presiune intensă din partea aliaţilor, inclusiv Statele Unite, pentru a promite că gazoductul nu va fi pus în funcţiune în cazul unei invazii ruseşti a Ucrainei.

Scholz a refuzat să spună acelaşi lucru direct, fie în timpul unei vizite la Washington pentru a se întâlni cu preşedintele Joe Biden, fie în timpul vizitei mai recente la Moscova.

Biden însuşi a promis la momentul vizitei lui Scholz „să pună capăt” Nord Stream 2 dacă Rusia ar invada Ucraina.

Un ministru din guvernul de coaliţie tripartit al Germaniei, titularul alimentaţiei şi agriculturii, Cem Özdemir, a declarat marţi pentru postul Deutschlandfunk că proiectul nu trebuie continuat.

„Nu am înţeles niciodată proiectul, este un proiect ce vizează Ucraina, asta ne creşte dependenţa de gazul rusesc”, a spus el.

Întrebat dacă ar cere oprirea gazoductului, el a răspuns: „Absolut”.

Problema necesită o abordare comună din partea guvernului, a adăugat el: „Sper că partenerii noştri de coaliţie care văd lucrurile diferit vor vedea în sfârşit că acum este momentul să oprim proiectul”.

Politicianul din partidul Verzilor a spus că Germania ar trebui să se îndrepte mai mult către energie regenerabilă.

Nord Stream 2 ar lega Europa de Vest de rezervele de gaz ruseşti printr-o conexiune pe coasta baltică a Germaniei. Proiectul este finalizat, dar procedura de certificare este încă în aşteptare în Germania, ceea ce înseamnă că nu circulă gaz prin conductă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here