Arafat: Cei care cred că oxigenul nu este necesar au fost induşi în eroare. E medicamentul de bază când problema este respiraţia

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Medicul Raed Arafat explică faptul că oxigenul este „medicamentul de bază” atunci când plămânii sunt afectaţi şi nu mai pot asigura oxigenarea corpului, el menţionând că în situaţia în care pacientul nu primeşte oxigen acesta poate ajunge la o fază când e prea târziu şi intră într-o fază ireversibilă, care duce la deces, transmite News.ro.

„Deci cei care cred că oxigenul nu este necesar au fost induşi în eroare şi trebuie să înţeleagă că este medicamentul de bază când problema este respiraţia şi când plămânii nu-şi fac treaba”, afirmă doctorul.

„Baza pe care trăim toţi este faptul că avem oxigen şi respirăm şi corpul este oxigenat, celulele sunt oxigenate. În momentul în care ai o problemă la nivelul aparatului respirator şi începi să ai oxigenare 80%, 70%, 50% înseamnă că deja eşti într-o situaţie critică. Oxigenul este medicamentul de bază în această problemă. Tu trebuie să te oxigenezi mai corect. Refuzând oxigenul, nu faci decât să grăbeşti şi să agravezi situaţia ta şi să grăbeşti să ajungi la o situaţie ireversibilă. La un moment, corpul ajunge la o situaţie în care chiar dacă îi dai oxigen dar e târziu, nu mai răspunde, deci se ajunge la fază ireversibilă şi continuă să meargă spre deces”, a afirmat Raed Arafat marţi seară, la Digi 24. 

El a spus că administrarea oxigenului este una dintre soluţiile de bază în tratament. „(…) ajungi la spital pentru că ai nevoie de oxigen în primul rând pentru că nu respiri bine, ajungi la terapie intensivă pentru că respiraţia proprie nu mai e suficientă şi ai nevoie de ajutor prin aparate de ventilaţie non-invazivă, prin aparate de ventilaţie invazivă şi intubaţie şi celelalte aspecte. Deci cei care cred că oxigenul nu este necesar au fost induşi în eroare şi trebuie să înţeleagă că este medicamentul de bază când problema este respiraţia şi când plămânii nu-şi fac treaba”, a explicat Arafat. 

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, afirmă că după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, care a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră, relatează Bihoreanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here