Arma secretă folosită de SUA pentru a-i lichida „curat” pe liderii jihadiști

Forțele de operațiuni speciale au folosit o armă secretă menită să limiteze victime civile, pentru a-l lovi pe veteranul Qaeda din Siria, în această lună, scrie New York Times. Potrivit sursei citate, oficiali americani și Qaeda au declarat, miercuri, că liderul de facto, Khaled al-Aruri, a fost ucis într-un atac executat de o dronă, în Idlib, ​​nord-vestul Siriei, pe 14 iunie. Cariera sa jihadistă data din anii ’90.

Însă dincolo de știrea morții teroristului, mai izbitor e modul în care a fost lichidat.

E vorba de o rachetă Hellfire modificată, care purta un focos inert. În loc să explodeze, acesta a proiectat aproape 50 de kilograme de metal prin plafonul mașinii lui al-Aruri. Dacă proiectilul de mare viteză nu ar fi fost de ajuns pentru a-l ucide, cealaltă caracteristică a rachetei a făcut-o aproape sigur: șase lame lungi înfipte în interior, care s-au activat cu câteva secunde înainte de impact, secerând totul în calea lor. Varianta Hellfire, cunoscută sub numele de R9X, a fost dezvoltată acum aproape un deceniu, la presiunea președintelui Barack Obama, pentru a reduce victimele civile și daunele materiale colaterale în războaiele de uzură antiteroriste, din puncte fierbinți precum Afganistan, Pakistan, Irak, Siria, Somalia și Yemen.

Arma, descrisă pentru prima dată în detaliu anul trecut de The Wall Street Journal, a fost folosită poate de peste 10 ori în ultimii ani, au declarat oficiali americani, de obicei atunci când un lider terorist principal a fost localizat. Alte tipuri de armament ar fi riscat să ucidă civili aflați în apropiere.

Rachetele Hellfire convenționale, cu focos exploziv de aproximativ 20 de kilograme, sunt adesea folosite împotriva grupurilor sau a unei așa-zise ținte de mare valoare. Dar când forțele de operațiuni speciale vânează un lider singur, se recurge adesea la R9X.

Oficialii americani au confirmat utilizarea rachetelor neobișnuite în două cazuri specifice, odată de către CIA, altădată de către Comandamentul reunit de operațiuni speciale al armatei.

Un atac militar aerian american din Yemen, în ianuarie 2019, l-a ucis pe Jamal al-Badawi, unul dintre cei suspectați de complot în atacul asupra distrugătorului USS Cole, în 2000.

Și liderul Al Qaeda, Abu al-Khayr al-Masri, ginerele lui Osama bin Laden, a murit într-un atac similar, executat de CIA în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, în februarie 2017.

Fotografii ale vehiculului lui al-Masri arată că mașina nu a suferit daune majore ca acelea rezultate în urma unei explozii, dar un proiectil a lovit direct prin acoperișul său. La vremea respectivă, oficialii Pentagonului nu au dezvăluit detalii despre lamele R9X.

Pentagonul și CIA au refuzat să comenteze.

Utilizarea acestui tip de rachete are de-a face cu presiunea pusă pe armata SUA de a recurge la muniții mai mici pentru a ucide ținte de acest gen.

Aceasta include dependența crescută de GBU-39, o bombă de diametru mic, care cântărește 250 de kilograme și care a folosită pe scară largă în luptele din 2016 și 2017 de la Mosul și Raqqa.

Al-Aruri, cunoscut și sub numele de Abu al Qassam, a fost un cumnatul lui Abu Musab al-Zarqawi, teroristul iordanian care a condus Al Qaeda în Mesopotamia până când a fost ucis de un atac aerian american, în 2006.

În 2015, al-Aruri a fost una dintre cele cinci figuri majore ale Qaeda eliberate de Iran în schimbul unui diplomat iranian deținut în Yemen. Eliberarea lui a reintrodus astfel în teren un jucător cu mare experiență, iar după sosirea sa în Siria a urcat treptat în ierarhie, devenind șeful militar al Al Qaeda și apoi liderul de facto al filialei din Siria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here