Armele rusești nu mai au căutare în Asia de Sud-Est. Cine profită de breșa creată

Sursa: TASS

<< În mentalul celor care conduc Asia de Sud-Est este limpede că trăiesc într-o lume periculoasă. Regiunea lor cunoaște o competiție de mare putere între  America, China și India. China are pretenții care se suprapun în Marea Chinei de Sud cu cinci state din Asia de Sud-Est și le afirmă agresiv. Profesiunile de prietenie și consens care domină discuțiile din clubul regional, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, formată din zece țări, sunt menite, parțial, să tapeteze o istorie de suspiciune reciprocă și conflict. În Asia de Sud-Est, apărarea puternică este punctul de plecare pentru un stat puternic. Micul Singapore cheltuiește aproape 3% din PIB pentru apărare, mai mult decât orice țară europeană, cu excepția Greciei, Rusiei și Ucrainei. În Myanmar, generalii întorc armele împotriva concetățenilor lor. >>

<< Locul din care țările din Asia de Sud-Est își cumpără arme reprezintă o problemă mare, iar invazia Rusiei din Ucrainei a schimbat lucrurile. În cele două decenii de până la război, Rusia fusese de departe cel mai mare furnizor al regiunii, vânzând arme în valoare de 11 miliarde de dolari – America, Franța, Germania și alții fiind în urmă. Rusia a oferit arme de înaltă tehnologie la prețuri accesibile, notează Ian Storey, de la ISEAS-Yusof Ishak Institute, o organizație de cercetare din Singapore. De asemenea, a acceptat plata în barter. Nu i-a păsat de drepturile omului. Iar corupția a ajutat la ungerea tranzacțiilor.

Cu toate acestea, chiar înainte de război, vânzările de arme rusești încetiniseră. Vietnamul, cel mai mare cumpărător din regiune, de la Rusia, a suspendat modernizarea militară din cauza preocupărilor legate de corupție. Alții s-au îngrijorat că vor fi pedepsiți de America, după ce în 2017 fusese adoptată o legislație de sancțiuni împotriva Iranului, Coreei de Nord și Rusiei. Indonezia a abandonat un acord pentru cumpărarea avioanelor de luptă Su-35; Filipine a pus la raft planurile pe care le avea cu elicopterele rusești.

De la război, vânzările Rusiei către Asia de Sud-Est s-au prăbușit și este puțin probabil să își revină. Unele state își fac griji cu privire la riscul reputațional al achizițiziilor din Rusia. Toți au văzut cât de prost au funcționat unele arme rusești în război. Și chiar dacă țările asiatice ar dori să continue să cumpere arme rusești, ar fi greu. Siemon Wezeman, de la Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), spune că înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei (inclusiv, în Asia, de către Japonia, Singapore, Coreea de Sud și Taiwan) va complica accesul firmelor rusești la tehnologiile avansate care sunt cruciale nu doar pentru realizarea de sisteme de arme, dar și pentru modernizarea acestora pe durata de viață estimată. Forțele armate ale Vietnamului, în special, par acum oribil de expuse din cauza dependenței lor de Rusia.

Cine va umple spațiul lăsat de Rusia? China vrea, dar nu pare bine plasată. Vânzările de arme din China în Asia de Sud-Est au scăzut cu două cincimi în cei cinci ani până în 2021, comparativ cu cinci ani înainte. Singapore preferă mult relațiile de apărare cu Occidentul. Cei aflați în dispută cu China, în Marea Chinei de Sud, inclusiv Vietnamul, cu greu vor cumpăra arme de la potențialul lor adversar de acolo.

Există, de asemenea, preocupări cu privire la calitatea unor truse chinezești. Foștii generali care au condus Thailanda încheiaseră un acord cu China în 2017 pentru achiziția a trei submarine, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. Cu toate acestea, proiectul stă să eșueze din cauza lipsei unui motor chinezesc viabil. Dacă Thailanda reduce sau anulează contractul, așa cum, susține Storey, este probabil, ar fi foarte stânjenitor pentru China. Chiar și junta brutală din Myanmar, ostracizată de cea mai mare parte a lumii, dar nu de Rusia sau China, este nemulțumită de calitatea flotei de avioane de luptă realizate de o societate mixtă chinezo-pakistaneză; ar trimite aparatele înapoi dacă ar fi sigur zborul. Parțial ca răspuns, junta și-a întărit legăturile cu Rusia în timp ce își duce războiul cu opoziției. Myanmar se alătură astfel unei lungi liste de țări destabilizate de armele rusești.

Producătorii indieni de arme speră și ei să pășească prin această breșă – pare iminent un acord de livrare către Indonezia de rachete de croazieră BrahMos. Dar marele câștigător al ieșirii dealer-ilor de arme ruși este Coreea de Sud, o mare putere de export în alte sectoare, dar care, calculează SIPRI, este acum cel mai mare furnizor de arme din regiune.

Armele sale câștigă prin preț, calitate, oferte de credit și livrare promptă. Iar furnizorii sud-coreeni sunt bucuroși să transfere tehnologie clienților lor, începând cu Indonezia, care construiește nave navale cu ajutorul Coreei de Sud (regiunea nu are nicio industrie de apărare indigenă demnă de menționat). De asemenea, lucru atractiv, Coreea de Sud are puțină implicare în marele joc geopolitic care se desfășoară în Asia de Sud-Est. În ochii multora din regiune, acest lucru contează foarte mult. >>

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here