Atacurile cu drone din Arabia Saudită au lovit în plin Petrom

Atacul cu drone asupra unor rafinării saudite a produs, luni, o creștere istorică a prețului petrolului cu 14,6%. Ulterior, marți, preţul petrolului Brent a înregistrat, la ora 16.00, ora României, o scădere de 1,67%, la 67,87 dolari pe baril, potrivit datelor oferite de Investing. Și acţiunile Petrom (SNP), companie a cărei profitabilitate este strâns legată de evoluţia preţului la petrol de pe pieţele externe, au trecut în teritoriul roşu la Bursa de la Bucureşti în timpul şedinţei, în contextul unei scăderi de 0,12%, după ce luni reacţia investitorilor a fost una moderată la bursă, emitentul închizând şedinţa pe creştere de doar 1,1%, notează Ziarul Financiar.

Rareş Nilaş, consultant pe piaţa de capital românească, spune că în urma unui comunicat dat de saudiţi, cei mai mari exportatori la nivel mondial, potrivit căruia exporturile se vor derula în condiţii normale, efectul de creştere a preţului petrolului şi, implicit, a acţiunilor companiilor din energie, resimţit puternic în şedinţa de luni, s-a diluat.Ce părere ai despre melodia de mai jos?

Şi preţul petrolului West Texas Intermediate, referinţa pentru piaţa americană, a înregistrat o scădere de circa 1% la ora 16.15, ora României, după ce marţi acesta a închis sesiunea cu un avans de 14,7%.

Potrivit Reuters, directorul executiv al companiei petroliere americane Chevron, Michael Wirth, ale cărei acţiuni s-au apreciat luni la New York cu 2,16%, a susţinut că atacul aupra facilităţilor petroliere saudite nu va afecta producţia de petrol din SUA pe termen scurt.

Pe de altă parte, John Hardy, director de strategie FX la Saxo Bank, crede că atacul asupra facilităţilor petroliere saudite din weekend a fost resimţit mai intens în pieţele de energie, având efecte mai estompate pe burse şi în alte pieţe.

Piaţa face toate eforturile să treacă peste şocul exogen provocat de atacul asupra facilităţii petroliere saudite, iar dacă acest factor se estompează rapid, atenţia se va muta asupra enormei acumulări a randamentelor obligaţiunilor şi asupra şedinţei FOMC de miercuri care ar putea oferi câteva surprize”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here