AUDIO | Iulian Fota: Trecerea în opoziție salvează PSD. USR va avea cea mai mare dilemă

Viitorul guvern preia o țară care, în cel mai bun caz, cochetează cu criza, iar problemele României sunt unele structurale, consideră fostul consilier prezidențial Iulian Fota, într-un interviu acordat Universul.net.

Disfuncționalitățile pe plan intern sunt însă completate de un context internațional pe care Fota îl descrie drept unul periculos, oricum mult diferit de cel pe care guvernarea PSD-ALDE l-a găsit la sfârșitul lui 2016, când a câștigat alegerile parlamentare și, astfel, a ajuns la guvernare.

PSD este un partid feroce când se află în opoziție, averetizează Iulian Fota, iar formațiunile care își vor asuma guvernarea sau cele care doar o vor sprijini de pe margine vor trece prin mari dileme în perspectiva încărcatului an electoral 2020.

În acest context, cea mai mare dilemă va fi la USR, consideră Iulian Fota, întrucât „s-ar putea ca tot ceea ce este bine pentru România să nu fie neapărat bine pentru USR, ca partid”.

Despre guvernul PNL și prioritățile sale

 • Pe baza realității pe care o știm cu toții, este clar că nu putem discuta decât de un guvern PNL. PSD-ul este înfrânt, trece în opoziție. Celelalte partide nu și-au exprimat dorința de a intra la guvernare sau nu au posibilitatea, capacitatea, n-au greutatea politică necesară să propună un guvern.
 • Singurul guvern care s-a exprimat în sensul acesta este PNL, deci pentru mine, în baza datelor pe care le avem, nu poate fi decât un guvern PNL.
 • Întrebarea importantă este ce ar trebui să facă acest guvern, care ar trebui să fie mandatul sau misiunea sa?
 • Aici sunt două aspecte care trebuie luate în calcul. Pe de o parte, întrebarea este ce fel de Românie va trebui să guverneze acest guvern? După părerea mea, România noastră este o Românie deja în criză sau o Românie în pragul unei crize majore.
 • Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele luni, poate în ultimii doi ani, am văzut mai multe derapaje, disfuncționalități pe chestiuni structurale – de la nefuncționarea bazei de date a CNAS până la tot ceea ce s-a întâmplat în cazul Caracal, toate acele disfuncționalități pe care cazul Caracal le-a scos la suprafață.
 • În acest moment, România nu este o țară cu funcționare normală. Este o țară în declin, o țară în evoluție sau o țară în criză, aici putem discuta despre toate aceste nuanțe.
 • Mor mii de oameni pentru că ne lipsește infrastructura necesară, în primul rând autostrăzile. România are câteva mii de morți în accidente de circulație, un caz unic, atipic în toată Uniunea Europeană. Nu e o țară care să poată fi considerată normală. (…) O țară neputincioasă.
 • Nu construim autostrăzi pentru că nu mai putem, nu facem achiziții de armament. Toate licitațiile noastre pentru achizițiile de armament sunt blocate. Toate! Dacă jumătate mergeau, jumătate nu mergeau, încă ai mai fi zis că e bine, dar toate licitațiile noastre sunt blocate.
 • Ceva nu mai funcționează cum trebuie în această țară și noul guvern ar trebui să vină cu niște precizări.
 • România este o țară care evoluează din ce în ce mai mult într-o situație internațională periculoasă. Dacă ne raportăm la ultimele alegeri prezidențiale sau dacă ne raportăm la instalarea acestui guvern, în 2016, și comparăm cu vremurile de astăzi, vremurile de astăzi sunt mult mai proaste.
 • Riscul, în relațiile internaționale, a crescut semnificativ.
 • Deci următorul guvern va trebui să gestioneze o Românie care a fost adusă sau a ajuns într-o situație internă foarte complicată și în același timp va trebui să navigheze într-o situație internațională dificilă. Și asta în următorul an, lucru care dă o notă de provizorat sau de durată limitată acestui guvern.
 • Din punct de vedere politic, acest guvern nu va avea foarte multă forță în spate. Forța îți este dată în primul rând de alegeri, de mandatul popular dobândit astfel și de coaliția pe care tu o constitui ulterior, în caz că nu ai majoritatea necesară singur.
 • Gândiți-vă că acest guvern va trebui să guverneze cu un Parlament care în continuare va fi dominat de PSD, căci structura Parlamentului nu a fost modificată. PSD a strâns 46% la ultimele alegeri.
 • Guvernul acesta nu va avea Parlamentul de partea sa. Cred că va avea un Parlament destul de ostil.
 • Am o experiență de 30 de ani cu politica din România. Când este în opoziție, PSD este un opozant feroce. Acum vine și după câțiva ani de guvernare, are bani, are resurse, televiziuni de partea sa, oameni în mai toate ministerele, va avea multe informații din interior. Mă aștept chiar ca în primele luni să aibă mai multe informații și decât miniștrii de resort. Va fi o guvernare cu obstacole mari de depoășit și nu va fi simplu.

Care vor fi raporturile dintre USR și PNL, având în vedere alegerile din 2020

 • După PNL, celelalte partide anti-PSD vor avea o a doua mare provocare de rezolvat. Vor fi într-o dilemă. Partidul care va avea cea mai mare dilemă de rezolvat este, clar, USR.
 • Pe de o parte, trebuie să se diferențieze, să dezvolte o anumită opoziție față de PNL, partidul alături de care a înfrânt PSD-ul. Au o zonă de electorat comun și această atitudine anti-PSD de până acum i-a apropiat.
 • Pe de altă parte, rămâne deschisă antiteza cu PSD, iar aici USR-ul va trebui să se hotărască ce este mai important pentru el în perioada următoare. Să continue să lupte împotriva PSD, cu riscul ca distincția dintre USR și PNL să nu mai fie la fel de vizibilă? Sau, mai degrabă, să se poziționeze în opoziție față de PNL, astfel încât la următoarele alegeri, eventual, într-un calcul cinic, profitând și de o erodare a PNL, să poată spera într-un rezultat mai bun?
 • Asta nu este o decizie ușor de luat. Dar USR va trebui să se gândească foarte bine cum joacă la anul.
 • Intrăm iarăși într-o dialectică interesantă între interesul de partid și interesul României. Și s-ar putea ca tot ceea ce este bine pentru România să nu fie neapărat bine pentru USR, ca partid.

Pe ce zonă se va regrupa PSD

 • Eu nu văd degringoladă în PSD. Este o anumită dezordine în acest moment pentru că doamna fost prim-ministru Dăncilă a guvernat în interes propriu.
 • Trecerea PSD în opoziție salvează PSD. Paradoxal, votul din Parlament (de la moțiune) a dislocat-o pe doamna Dăncilă din postura de premier, dar mutând PSD-ul în opoziție, îl salvează.
 • Mai mult, foști membri d epartid ai PSD, oameni cu mintea limpede, au spus imediat după alegerile pentru Parlamentul European că atunci PSD a pierdut momentul de a trece în opoziție. Ar fi fost o decizie în favoarea partidului. Numai că e marea problemă a României dintotdeauna: avem interese individuale și avem interese colective, care pot fi de partid sau naționale.
 • Doamna Dăncilă a preferat să-și pună interesul personal pe primul plan, în mod clar, evident, împotriva interesului PSD și de aici toată această continuare a erodării partidului după alegerile europarlamentare.
 • Sincer, nu contează cine va conduce PSD pentru că spre deosebire de alte perioade, eu nu mai văd o aripă reformatoare sau o aripă modernistă sau pro-europeană în PSD.
 • PSD a devenit din ce în ce mai mult un partid lipsit de intelectuali, un partid în care activează tot felul de hiene politice, oameni care văd în politică principala cale de îmbogățire, oameni care s-au îmbogățit din politică și având foarte mulți bani controlează bucăți importante din România.
 • Până la urmă, PSD este singurul partid cu baroni locali.
 • PSD va rămâne același partid cu orientare naționalistă, ceaușistă, cu o abordare din ce în ce mai antieuropenă, pentru că ei urăsc faptul că Uniunea Europeană insistă atât de mult pe statul de drept, justiție, democrație.
 • În continuare vor trăi din minciună și pentru ei este esențial să-și păstreze câteva televiziuni în aria de control. E un partid care în continuare va exagera, va manipula și asta se și vede din cum a început discursul lor de opoziție. Pentru toate aceste motive PSD rămâne un adversar redutabil.
 • Din păcate PSD a devenit un adversar nu doar pentru celelalte partide politice. Drama mare este că PSD a devenit un adversar și al intereselor pe termen lung ale României, care reclamă modernizarea și europenizarea României.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here