Aurescu: România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la Schengen. Sunt parte a soluţiei de care are nevoie UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a avut luni consultări politice cu ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlić Radman. În cadrul declaraţiilor de presă, acesta a afirmat că atât România cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşţe gestionarea fluxurilor migratorii şi este clar că este în interesul UE ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state, transmite News.ro.

ACTUALIZARE: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 28 noiembrie 2022, pentru consultări politice, pe Gordan Grlić Radman, ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, în contextul vizitei efectuate la Bucureşti de demnitarul croat, la invitaţia omologului român.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au salutat aniversarea a 30 de ani de relaţii diplomatice româno-croate şi au evidenţiat nivelul foarte bun al dialogului politic bilateral, precum şi interesul manifest al ambelor părţi pentru dinamizarea cooperării economice şi valorificarea potenţialului de cooperare sectorială.

Discuţiile au prilejuit trecerea în revistă a evoluţiilor legate de obiectivul comun al României şi Republicii Croaţia de aderare la Spaţiul Schengen, cei doi miniştri exprimând speranţa că o decizie favorabilă ambelor state va fi adoptată în acest sens, cât mai curând posibil, având în vedere că cele două state fac parte din soluţia pentru întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi pentru crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii.

De asemenea, ce doi oficiali au discutat şi despre prioritatea acordată de cele două ţări procesului de aderare la OCDE.

Totodată, şefii diplomaţiilor română şi croată au avut un schimb aprofundat de opinii privind situaţia de securitate din regiune, ce a evidenţiat similaritatea poziţiilor împărtăşite în cadrul UE şi NATO, inclusiv în contextul provocărilor multidimensionale – securitare, umanitare şi economico-sociale – generate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucraina, cu implicaţii dintre cele mai grave la nivel regional şi global.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat, în context, sprijinul comprehensiv acordat de România Ucrainei şi celor peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele ţării noastre, precum şi pentru combaterea efectelor războiului asupra securităţii alimentare, prin facilitarea tranzitului prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, din 24 februarie şi până în prezent, a peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, către state terţe vulnerabile.

Şeful diplomaţiei române a subliniat şi necesitatea continuării politicii de sancţiuni şi a măsurilor de tragere la răspundere a autorilor crimelor de război comise în Ucraina.

Totodată, a prezentat asistenţa substanţială acordată Republicii Moldova, pe plan energetic, economic şi social.

Cei doi miniştri de externe au exprimat susţinerea fermă a ambelor state pentru politica de extindere a Uniunii Europene, cu sublinierea importanţei acordării de asistenţă şi expertiză statelor candidate şi potenţial candidate, pentru avansarea reformelor necesare îndeplinirii criteriilor de aderare, atât în privinţa partenerilor din Vecinătatea Estică (Republica Moldova, Ucraina şi Georgia), cât şi a celor din regiunea Balcanilor de Vest. Totodată, a fost evidenţiat rolul de catalizator al procesului de integrare europeană pentru stabilitatea regională.

Consultările au abordat şi cooperarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi măsurile de implementare a deciziilor Summitului NATO de la Madrid şi a Noului Concept Strategic al NATO, cu accent pe necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a Flancului Estic al Alianţei.

Nu în ultimul rând, cei doi miniştri de externe au discutat despre cooperarea regională, în special legat de priorităţile României în calitate de gazdă, în 2023, a viitorului Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, fiind evidenţiată importanţa promovării proiectelor strategice de interconectare, precum şi a celor care contribuie la creşterea rezilienţei statelor din regiune.

La rândul său, ministrul Radman a felicitat România pentru excelenta organizare a Reuniunii miniştrilor de externe ai NATO şi a Reuniunii Liderilor de la Munchen, evenimente de anvergură găzduite la Bucureşti în aceste zile şi care au atras întreaga atenţie la nivel european, regional şi euroatlantic asupra ţării noastre. A salutat dinamica excelentă a dialogului bilateral şi a exprimat speranţa pentru adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi Croaţiei la Schengen, salutând şi raportul pozitiv recent al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În ceea ce priveşte protecţia reciprocă a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, oficialul croat a arătat că România şi Croaţia pot să fie mândre de măsurile luate pe acest palier.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Ministrul de Externe a afirmat în declaraţiile de presă comune că această vizită are loc în într-un context special, şi anume aniversarea în acest an a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Croaţia.

Bogdan Aurescu a precizat că dialogul a vizat relaţiile bilaterale, atât în plan politic cât şi în plan economic, sectorial, inclusiv prin promovarea de proiecte la nivel regional.

”Am salutat împreună tendinţa pozitivă a a schimburilor comerciale bilaterale, avem deja în acest an o creştere cu peste 325 a valorii acestora, comparative cu anul trecut şi suntem convinşi că această evoluţie va continua şi mai departe”, a mai spus Aurescu, precizând că a constatat angajamentul reciproc şi atenţia acordată de către autorităţile ambelor state pentru protecţia persoanelor aparţinând minorităţii croate din România, repsectiv minoritatea română din Croaţia.

În cee ace priveşte agenda europeană, Bogdan Aurescu a afirmat că a abordat în discuţiile cu omologul său din Croaţia obiectivul pe care ambele state îl urmăresc, şi anume aderarea la Spaţiul Schengen.

”Împărtăşim o evaluare comună şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale UE, la crearea unui Spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii. Atât România cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşţe gestionarea fluxurilor migratorii şi de asemenea este clar că este în interesul UE ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a mai spus Aurescu.

Ministrul de Externe a precizat că o altă discuţie a vizat aderarea celor două state la OCDE.

”Suntem împreună candidaţi în acest process şi lucrăm împreună pentru paşii următori pentru procesul de negociere a aderării”, a mai declarat Aurescu.

 

Iohannis: Continui să văd posibil un vot pe 8 decembrie pentru aderarea României la Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here