Australia nu mai recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a statului Israel

Australia a anunţat marţi că a decis să nu mai recunoască Ierusalimul de Vest drept capitală a statului Israel, anulând o decizie luată de guvernul conservator anterior, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Chestiunea statutului final al Ierusalimului trebuie rezolvată în cadrul negocierilor de pace dintre Israel şi poporul palestinian” şi nu în cadrul unor decizii unilaterale, a declarat ministrul australian de externe Penny Wong într-un comunicat.

„Nu vom sprijini o abordare care subminează această perspectivă”, a spus ea, adăugând că „ambasada Australiei a fost întotdeauna şi rămâne la Tel Aviv”

Guvernul conservator al premierului Scott Morrison a fost extrem de criticat în 2018, când a anunţat recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Un anunţ făcut în urma unei decizii similare a preşedintelui american Donald Trump.

„Ştiu că acest lucru a provocat conflicte şi confuzie în cadrul unei părţi a comunităţii australiene, iar astăzi guvernul urmăreşte să rezolve acest lucru”, a spus Wong.

Ea a acuzat guvernul precedent că a adoptat această decizie în încercarea de a câştiga nişte alegeri parţiale cruciale într-o suburbie din Sydney unde locuieşte o importantă comunitate evreiască.

Decizia din 2018 a provocat consternare şi în Indonezia, ţara cu cei mai mulţi musulmani din lume, afectând temporar un acord bilateral de liber schimb.

Australia vrea să cultive plante pe Lună până în 2025

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here