Autostrada Lugoj-Deva ar putea fi demolată parțial. Constructorul riscă penalități de 87 de milioane lei

Lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva ar putea fi demolat parțial din cauza unei erori grave a constructorilor spanioli. Este vorba de tronsonul de 21 de kilometri numit de presă autostrada-muzeu, a cărei recepție trebuia făcută acum o lună, înainte ca Ministerul Transporturilor să rupă contractul cu firma care a executat lucrările.

„Au pus terasament în albia majoră a râului Mureş când trebuia făcut viaduct în albia minoră. Adică au construit un viaduct prea scurt și în completare au pus terasament, până la lungimea care ar fi trebuit să fie. Prin urmare, s-ar putea impune demolarea acestei porțiuni și construirea unui viaduct nou, mai lung.” a scris economica.net, care citează surse care au cunoștință de situație.

Aceleași surse au transmis că dacă au porțiunea de autostradă nu ar fi demolată pentru reparații, ea riscă să cadă singură.

Aceste probleme vin după ce miercuri, reprezentanții CNAIR au anunțat că o fisură lungă de 15 metri și un centimetru lățime a apărut pe lotul 3, la kilometrul 57+100. CNAIR a spus că este că este o problemă de terasament.

În paralel, constructorii spanioli izgoniți de pe cei 21 de kilometri dintre Ilia și Coșevița ai Autostrăzii Lugoj – Deva, deși au realizat 99% din lucrări, ar putea primi noi penalități, potrivit unui raport prezentat în Comisia de transporturi din Camera Deputaților de către Compania de Administrare a Infrastructurii (CNAIR). Cuantumul acestora se poate ridica la aproximativ 87 milioane lei, a scris G4Media.ro 

CNAIR încearcă asftfel să facă rost de bani pentru a acoperi reparații sau lucrări suplimentare la autostradă, dar și mentenanța acesteia după darea în trafic, în condițiile în care în urma rezilierii contractului a pierdut garanția de patru ani stipulată în contractul semnat cu spaniolii.

La rândul lor spaniolii susțin că au de încasat de la CNAIR mai bine de 80 de milioane de lei, lucrări efectuate, dar neachitate, aici intrând și un ecoduct impus prin actualizarea acordului de mediu dar și instalarea de panouri fonoabsorbante.

Contractul pentru Lotul 3 a fost reziliat în urmă cu două săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here