Autostrada Lugoj – Deva, furată de milioane cu centimetrul

Zeci de probe arată că lipsesc între unul și patru centimetri de asfalt de la autostradă, care însă au fost plătiți, dezvăluie Newsweek România.

Contractul de 123,5 milioane de euro pentru construcția tronsonului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva are toate șansele să devină o telenovelă juridică cu final trist pentru România. Deficiențe mari de construcție au dus la rezilierea contractului de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar procedura de reziliere a fost, la rândul ei, deficitară, nerespectându-se termenele. Este neclar acum dacă la mijloc a fost incompetența funcționarilor CNAIR sau un ajutor pentru firmele constructoare într-un eventual proces.

Dezastrul de pe Autostrada Lugoj –Deva a fost girat de consultantul angajat de Compania Națională pentru acest proiect, asocierea dintre companiile Hill International și Proiect Consulting, care a primit peste 1,5 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.

Pe baza rapoartelor emise de consultant, oficialii CNAIR au decontat din fonduri europene și de la bugetul de stat lucrări fictive.

Cu toate acestea, nici Ministerul Transporturilor, nici CNAIR nu vor să sesizeze Direcția Națională Anticorupție. Iar DNA nu se autosesizează din oficiu, deși presa a prezentat pe larg neregulile lucrării.

Misterul rezilierii premature

Florin Scarlat este director general interimar la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În 2017, era adjunct la Direcția de Autostrăzi a instituției.

Atunci, a vrut să rezilieze contractul semnat de CNAIR cu asocierea dintre companiile Comsa SA, Aldesa Contrucciones, Arcadis Eurometudes și Teloxim Con pentru construcția lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva.

Dar s-a lovit de refuzul miniștrilor Transporturilor Răzvan Cuc și Lucian Șova. A reușit, totuși, în urmă cu aproximativ o lună de zile.

Dar fără a respecta procedurile, se pare: firmele care gestionau consultanța, Hill International și Proiect Consulting, au solicitat constructorului să remedieze problemele constatate în termen de 15 zile.

Articolul integral pe Newsweek România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here