VIDEO INTERVIU | Expert: Rezultatul bătăliei pentru Chișinău ar putea fi un butoi cu pulbere

Sursa: Facebook

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), al președintelui Igor Dodon, a câştigat alegerile locale de duminică în cele mai multe raioane, inclusiv în capitala Chișinău, unde Ion Ceban (PSRM) și Andrei Năstase (Blocul ACUM) vor continua duelul într-un al doilea tur.

Care este însă semnificația scrutinului local, în condițiile în care principalii protagoniști sunt și parteneri într-o coaliție guvernamentală eterogenă, coagulată în cursul verii, cu implicarea reprezentnaților UE, SUA și Rusia?

Este un test major, consideră jurnalistul și istoricul Sebastian Rusu, într-un interviu acordat Universul.net, și, trebuie semnalat, alegerile locale pentru Primăria Chișinău vin la un an și aproape jumătate distanță de câștigarea lor de către Andrei Năstase, a cărui victorie a fos însă invalidată de instituțiile de resort controlate la vremea respectivă de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Principalele declarații ale lui Sebasian Rusu:

 • Alegerile locale din Republica Moldova reprezintă un prim test pentru viitorul alianței de conjunctură dintre Partidul Socialiștilor, afiliat președintelui Igor Dodon, Blocul ACUM, pro-european.
 • Pentru Maia Sandu și Andrei Năstase aceste alegeri sunt cruciale întrucât vor determina parcursul pro-european și lupta anticorupție. Pe de altă parte vor fi un test și pentru Chișinău, unde urmează un tur doi care se va între Ion Ceban, din partea Partidului Socialiștilor, și Andrei Năstase, din partea Blocului ACUM.
 • Miza fundamentală o reprezintă Primăria Chișinăului, un oraș eminamente pro-european, și în momentul de față, pentru prima dată în ultimii 10 ani de luptă politică în Republica Moldova, socialiștii sunt la un pas să obțină acest important fief electoral.
 • După cum a spus și premierul Maia Sandu, de aceste alegeri se leagă soliditatea acestei alianțe și a luptei anticorupție.
 • Președintele Igor Dodon se opune numirii un procuror european, unor criterii de întărire a statului de drept și cumva unei flexibilități și transparențe în instituțiile publice din Republica Moldova. Nu știm încă cum va evolua bătălia anticorupție.
 • Republica Moldova încă nu a reușit o deoligarhizare după ce domnul Vladimir Plahotniuc a fost cumva debarcat printr-o înțelegere tacită între marile puteri, la începutul acestei veri. Consider că bătălia pentru Chișinău are toate șansele să fie câștigată de domnul Năstase dacă toate forțele pro-europene și pro-uniniste cumva se vor coaliza în jurul dânsului și vor ajunge la un numitor comun ca să îi dea aceste voturi.
 • Pe de altă parte, este foarte important pentru parcursul Republicii Moldova și ceea ce se va întâmpla la București. Vom avea alegeri prezidențiale, iar în momentul de față, la început de campanie electorală în România, încă nu am văzut proiectul Republicii Molodva foarte bine punctat.
 • Dar suntem încă la începutul campaniei și probabil că vom avea, dacă nu în acest prim tur, atunci în turul al doilea, o proiecție foarte clară despre Republica Moldova și despre viitorul acestui stat-frate românesc dintre Prut și Nistru.
 • Andrei Năstase a câștigat anul trecut alegerile locale de la Chișinău, dar au fost anulate de către justiția controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. După ce s-a reglat puterea, mandatul de primar i-a fost recunoscut, dar totuși mult prea târziu. Deja se intrase în campania electorală, iar cumva domnul Năstase nu a știut să valorifice în campanie tocmai acest lucru. Curtea Constituțională îi recunoscuse acest mandat, câștigat pe drept, dar fraudat cu ajutorul justiției aservite.

Rezultatul acestui scrutin este în măsură să influențeze soarta coaliției guvernamentale?

 • Bineînțeles. Într-o mare măsură ar putea să fie chiar un butoi cu pulbere întrucât miza va fi în curtea președintelui Igor Dodon. Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă faptul că PSRM are prima șansă și este prima forță d ela butoanele puterii din Republica Moldova.
 • Cred că până la alegerile prezidențiale de anul viitor această alianță va funcționa, dar depinde cum vor reuși Maia Sandu și Andrei Năstase să negocieze și să o balanseze. Există riscul să se rupă oricând.

Cu ce implicații?

 • Cu implicțaii foarte mari. Igor Dodon este un președinte pro-Putin, este afiliat Kremlinului și duce o politică duplicitară, după cum ați văzut și la ONU, și la Bruxelles.
 • Uniunea Europeană și SUA îl cunosc pe acest Igor Dodon, care nu poate să mai schimbe percepția lăsată în acești ani de mandat.
 • A fost foarte clar omul de casă al lui Plahotniuc și un om afiliat intereselor putiniste, pro-rusești. Îi este foarte greu să mai schimbe o percepție.
 • Declarațiile lui anti-românești, pro-rusești, chiar și agresiv stataliste moldovenești reprezintă un mare semn de întrebare pentru orice cancelarie europeană.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here