Sursa foto: wikipedia

Fostul ministru Răzvan Cuc a postat duminică, pe Facebook, o scrisoare atribuită Comisiei Europene, în care i se cer Guvernului clarificări cu privire la unele aspecte de mediu ale proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești. Ar fi vorba de o specie de coleopter (gândacul croitor al stejarului) care trăiește în zonă, informează Mediafax.

Răzvan Cuc susține că proiectul ar fi avut acord de mediu încă din anul 2018.

În documentul prezentat de Cuc, oficialii europeni cer lămuriri legate de impactul proiectului asupra ariilor Natura 2000, iar gândacul de care vorbește Cuc este „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, cu mărimea de 20-35 mm, care se află pe lista speciilor amenințate.

Răzvan Cuc a anunțat, sâmbătă 11 ianuarie, că oficialii Comisiei Europene au trimis o notificare pentru suspendarea finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu-Pitești.

În replică, ministrul Transporturilor Lucian Bode a negat, într-o postare pe Facebook, blocarea proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești, care, conform afirmațiilor fostului ministru Răzvan Cuc nu ar mai beneficia de finanțare din partea UE. „Cei care fac afirmații ar trebui să știe că proiectul SIBIU – PITEȘTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispoziție 3 luni pentrut adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În cazul în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, a scris Bode.

Ministerul Fondurilor Europene a comunicat de asemenea că solicitarea de finanțare a fost transmisă Comisiei Europene spre evaluare în data de 25 octombrie 2019. În data de 23 dec 2019, CE a solicitat autorităților naționale informații suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informații din partea CE este de două luni de la primirea scrisorii. Solicitarea CE nu afectează în niciun fel implementarea proiectului care este în desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here