O „crimă istorică”. Un reporter de la televiziunea de stat din Rusia a demisionat, refuzând să gireze „nebunia” care îi va prelungi lui Putin puterea până în 2036

Un jurnalist de la televiziunea de stat Rusia-1 și-a dat demisia, spunând că nu mai poate consemna la „nebunia” votului național pentru reforma constituțională care îi extinde puterea președintelui Vladimir Putin până în 2036.

Vladimir Zharinov (46 de ani) lucrat de șapte ani la stația locală a Rusia-1 din Krasnoiarsk. Reporterul și-a anunța decizia într-o postare pe Facebook în care descrie amendamentele constituționale ca fiind o „crimă istorică”.

„De-a lungul carierei mele, nu am fost nevoit să promovez niciun fel de acțiuni distructive ale ale autorităților. De aceea, cred că singurul mod prin care pot evita să pariticip la nebunia asta este să renunț. Și, desigur, nu voi merge la vot”, a scris Zharinov pe Facebook.

Zharinov a adăugat că a fost „stupefiat” în momentul în care demnitarii din parlamentul local din Krasnoiarsk, unul dintre cele mai mari orașe din Siberia, au votat în unanimitate în favoarea amendamentelor. „Totul s-a întâmplat în cel mai jalnic mod cu putință, asta mă omoară”, a adăugat reporterul.

Circa 76% dintre ruşi au votat până în prezent în favoarea reformelor constituţionale care i-ar putea permite preşedintelui rus Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne de Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia (VŢIOM, de stat), în timp ce mai rămân trei zile de scrutin.

Votul naţional asupra reformelor constituţionale a început la 25 iunie în Federaţia Rusă şi se desfăşoară timp de şapte zile, până la 1 iulie, pentru a evita aglomeraţia la birourile de votare pe fondul epidemiei de coronavirus.

Dacă vor fi aprobate, aceste modificări îi vor permite lui Vladimir Putin să candideze încă de două ori la preşedinţie, după ce mandatul său actual expiră în 2024.

Criticii Kremlinului declară că acest referendum este un simulacru şi şi-au exprimat temerile că votul va fi falsificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here