Avalanșă de plângeri penale făcute de rudele unor pacienţi decedaţi de COVID. Dr. Beatrice Mahler: Colegii mei se simt complet lipsiți de apărare, o lege a malpraxisului ar fi ajutat

Foto: INQUAM/George Călin

Medicii din România se confruntă cu o avalanșă de plângeri penale pentru modul în care au îngrijit pacienții în pandemie. Unele acuzații sunt grave și merg chiar până la omor din culpă, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală.

Mulți dintre colegii mei ajung să fie înregistrați, să fie agresați verbal. Acum, la ora 14.00, ( joi, 13 ianuarie – n.red.) mă duc la Poliție, pentru un dosar de omor din culpă. Într-un dosar penal deschis de curând sunt chemați 100 de colegi să dea declarații. Toți cei care au îngrijit un anumit pacient.

Pe undeva e traumatizant. E greu. Nu spun că nu se poate greși. Sunt convinsă că nu suntem perfecți. Sunt convinsă că e loc de mai bine, dar este foarte dificil să fii judecat de oameni care nu înțeleg medicina, pentru că altfel am vorbi cu Colegiul Medicilor sau cu cei dintr-o comisie specializată și altfel vorbim cu un procuror sau cu un polițist care nu are de unde să știe ce înseamnă un act medical, atitudinea medicală și responsabilitatea pe care ne-a asumăm în urma Jurământului lui Hipocrate”, a declarat Beatrice Mahler pentru Spotmedia.ro.

”Probabil că cei care au făcut aceste plângeri au motivele lor”

Într-un interviu acordat News.ro, Beatrice Mahler a spus că  aceste plângeri ”legate de un act medical se duc direct către zona penală”, iar medicii vizați ”se simt complet lipsiți de apărare”, întrucât nu există o lege a malpraxisului.

Este o situaţie ca urmare, probabil, a unei noi afecţiuni cu care ne-am confruntat, COVID 19, pentru că aceste plângeri sunt ca urmare a cazurilor de COVID 19 pe care le-am avut în Institut, sunt neplăcute, nu spun că, nu vreau să afirm faptul că nu sunt îndreptăţite, probabil că cei care au făcut aceste plângeri au motivele lor să o facă şi până la urmă cercetarea trebuie să fie făcută, şi evaluarea acestor situaţii trebuie clarificată de autorităţile în drept, în acest moment cel puţin colegii mei se simt complet lipsiţi de apărare, pentru că toate plângerile legate de un act medical se duc direct către zona penală, fără să existe o lege a malpraxisului, fără să existe un circuit care ar presupune discutarea din punct de vedere medical şi al aspectelor care au dus ca medicul să ia o anumită decizie sau să abordeze un anumit algoritm terapeutic, până la urmă orice suspiciune trebuie rezolvată prin cercetare, însă în acest moment cercetarea penală este zona preferată de orice suspiciune de praxis medical şi asta te face pe tine, medic, să te simţi vulnerabil pentru că nu eşti deloc ajutat de o legislaţie la care să te raportezi”, a spus managerul Institutului Marius Nasta.

”O lege a malpraxisului cu siguranţă ar fi ajutat”

O lege a malpraxisului cu siguranţă ar fi ajutat, o lege a malpraxisului care să stabilească exact din ce moment apare culpa sau din ce moment medicul poate să ajungă într-un proces penal întrucât costurile financiare pentru asistenţa pe care o soliciţi unui avocat de specialitate sunt importante, dacă vorbim de sfera penală, durata unor astfel de cercetări este lungă, şi toate aduc un impact emoţional care nu poate să facă bine unui medic care trebuie să aibă liniştea necesară pentru a avea grijă de pacienţi”, a mai spus Beatrice Mahler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here