Averile candidaților la funcția de președinte. Surprizele din declarațiile depuse la BEC

Biroul Electoral Central a validat până acum candidaturile a 14 oameni, care aspiră la funcția de președinte al României. Pe site-ul BEC au fost publicate și declarațiile de avere ale celor care aspiră la cea mai înaltă funcție în statul român.

În aceste documente regăsim și câteva curiozități, mai ales la candidații mai puțin cunoscuți. Dar să îi luăm pe rând.

Klaus Iohannis

În declarația de avere a lui Klaus Iohannis nu se mai regăsește casa din centrul Sibiului pe care a pierdut-o definitiv în instanță. Familia Iohannis mai are doar cinci proprietăți în Sibiu, dintre care patru sunt închiriate. Acestea au adus cuplului prezidențial un venit de 71658 de lei, anul trecut.

Image result for CASA IOHANNIS SIBIU
Imobilul pierdut de familia Iohannis în instanță, sursă: Rise Project

Din salariul de președinte, Klaus Iohannis a câștigat 165.100 lei anul trecut.

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă a declarat două surse de venit, anume salariul de premier, 142.519 lei pe an, și banii primiți de la Parlamentul European ca fost europarlamentar, 32.628 de euro.

Din declarația de avere a primului ministru, vedem că domnul Dăncilă câștigă de două ori mai mult ca soția lui. Cristinel Dăncilă, manager la OMV Petrom, a avut anul trecut un venit de la 325.949 de lei. Adică mai mult decât salariile cumulate ale președintelui și premierului. Totuși, pentru un director într-o mare companie, suma nu este ieșită din comun.

Image result for cristinel dancila
Soții Dăncilă, la întâlnire cu Papa Francisc la Vatican

Dan Barna

Dan Barna a declarat că a câștigat 128.044 de lei anul trecut ca deputat, plus 37,427 de lei din închirierea unui apartament. Nu este trecut venitul soției, Olguța Totolici, care lucrează la OMV Petrom.

Din documentul depus la BEC, mai vedem că liderul USR a dat un împrumut de 25.000 lei filialei Sibiu a partidului pe care îl conduce.

Image may contain: one or more people, people walking and outdoor
Dan Barna, strângând semnături la Sibiu, sursa: USR Sibiu

Theodor Paleologu

Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a declarat că a câștigat 100.834 de lei în calitate de drepturi de autor de la Fundația Paleologu. De la aceeași instituție a câștigat și 8424 de lei, ca administrator.

Image may contain: people sitting, living room, table and indoor
Theodor Paleologu susținând un curs, sursa: Theodor Paleologu/Facebook

Theodor Paleologu a insistat că corecteze declarația de avere cu pixul – a modificat articolul din Codul Penal privind falsul în declarații, din 292 în 326

Mircea Diaconu

Mircea Diaconu a trecut în declarația de avere, printre altele, jumătate de grajd pe care l-a moștenit în 1974. În garaj, fostul europarlamentar are o colecție interesantă: un Citroen Mehari din 1971, o variantă offroad decapotabilă a celebrului 2CV, un Aro 10 din 1996, o mașină similară în spirit cu Citroenul, și un Smart din 2001.

Image result for citroen mehari 1971
Citroen Mehari
Image result for aro 10 diaconu
Mircea Diaconu și ARO 10, sursa: ebihoreanul.ro

Ninel Peia

Ninel Peia, fost parlamentar PSD, care candidează acum din partea Partidului Neamul Românesc, a trecut în declarația de avere o listă lungă de terenuri, două case și două mașini.

Partea mai interesantă este valoarea bijuteriilor soției – 400.000 de euro. El a inclus aici „inele, lănțișoare, brățări, cercei, din aur cu perle, smaralde și diamante, ceas de aur” și, curios, tablouri.

Viorel Cataramă

Viorel Cataramă a trecut în declarația de avere, printre altele, 21 terenuri, marea majoritate cumpărate în perioara 2003-2005, un cavou, pe care l-a construit în 1997, o barcă cu motor și 56 de tablouri, în valoare totală de 2 milioane de euro.

De asemenea, afaceristul a mai trecut o listă lungă de investiții financiare. Aici, pe primul loc în tabel cu acțiunile de la firma de mobilă Elvila, cărora le-a dat o valoare de 17.394.097 lei, adică peste 3,5 milioane de euro. Viorel Cataramă a mai menționat și participațiile lui la două firme miniere din Republica Democratică Congo.

Bogdan Stanoevici

Actorul Bogdan Stanoevici (pe numele său întreg MARIAN-STANOEVICI BOGDAN-DRAGOȘ-AURELIU) , fost ministru pentru relația cu românii de pretutindeni în guvernul Ponta, candidează independent pentru președinție.

În prezent, el este manager al Circului Metropolitan București (fost Globus), de unde a încasat anul trecut 85.795 lei. De asemenea, a mai declarat un venit de 23.700 lei ca actor la Teatrul Elisabeta și 95.200 lei, ca actor și consultant artistic la Red & White Productions.

Sebastian-Constantin Popescu

Candidatul Partidului Noua România pentru funcția de președinte a dat o declarație de avere goală – fără terenuri, imobile, mașini, bijuterii, datorii și venituri.

Declarațiile de avere complete ale tuturor candidaților pot fi consultate AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here