Avertizarea meteo: Risc maxim de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş

Meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe este maxim în Munţii Făgăraş, respectiv „risc foarte mare”. Avertizarea este valabilă la altitudini mai mari de 1.800 de metri. De asemenea, în masivele Bucegi şi Parâng-Şureanu este risc mare.

Meteorologii anunţă risc de producerea avalanşelor de gradul 5 din cinci posibile, respectiv „risc foarte mare”, în Munţii Făgăraş, la altitudini mari.

Meteorologii avertizează că, după ninsorile din ultimele 24 de ore, „stratul puţin rezistent şi instabil de la suprafaţă atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada uşoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile, după cum se observă şi în sondajul efectuat la staţie”.

„Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat şi stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Din cauza cantităţii mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanşării spontane a avalanşelor de dimensiuni mari şi medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, au transmis meteorologii, potrivit News.ro.

Aceştia anunţă, de asemenea, risc de gradul patru, respectiv „risc mare”, în Munţii Bucegi şi Parâng Şureanu.

„La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt”, anunţă meteorologii pentru Munţii Bucegi.

„Spontan, în special în zonele adăpostite unde sunt depozite mai mari de zăpadă şi unde sunt plăci noi de vânt, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, prin alunecarea stratului de zăpadă recentă peste stratul vechi, îngheţat, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, pecizează meteorologii pentru Munţii Parâng-Şureanu.

Salvatorii montani din Prahova avertizează turiştii cu privire la riscul producerii avalanșelor şi reamintesc că pe munte se anunţă vreme urâtă, cu vizibilitate redusă.

În această perioadă a anului, toate traseele montane sunt închise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here