Mihail Vlasov, fostul baron al Camerei de Comerț și Industrie, este internat în spital cu coronavirus

Sursa foto: Facebook

Avocatul Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, este internat în spiral, după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Vlasov a devenit celebru pentru opulența pe care o afișa în timpul mandatului de șef al CCIR, dar și pentru relația extraconjugală pe care a avut-o cu Mona Pivniceru, judecător la Curtea Constituțională și fost ministru al Justiției. Vlasov a fost condamnat pentru delapidarea CCIR. În dosar se arată că aproape 1,5 miloane de dolari din banii Camerei au fost cheltuiți de Vlasov la cazinouri.

Surse oficiale au declarat pentru Ziarul de Iasi că acesta se află la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași și că suferă de o formă medie a bolii. Medicii au declarat că starea fostului președinte al Camerei de Comerț și Industrie, în vârstă de 76 de ani, ar fi stabilă.

În urmă cu două zile, soția acestuia, Viviana Vlasov, în vârstă de 72 de ani, medic de profesie, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, fiind diagnosticată cu Covid-19.

Viviana Vlasov, fusese internată în urmă cu aproximativ 10 zile. Cu două zile înainte de deces, starea ei s-a agravat brusc, fiind transferată la Terapie Intensivă, însă nu a mai putut fi salvată. “La început părea să meargă spre bine, nu punea probleme. Nu ştiu să fi avut comorbidităţi care să îi afecteze starea de sănătate. În ultimele două zile însă starea doamnei s-a agravat brusc, a intrat în Terapie Intensivă. Practic, foarte repede i-a fost devastat sistemul cardio respirator, renal, tot. Cu toate eforturile depuse, din nefericire, doamna s-a stins, organismul nu a mai putut lupta”, a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

După ce Vlasov a fost demis de la conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie, în 2014, conducerea interimară a CCIR a scos la vânzare mașinile de lux folosite de fostul președinte, Mihail Vlasov, un Rolls Royce Phantom și un Cadillac Escalade, pentru a recupera din banii cheltuiți de acesta. Rolls Royce Phantom, fabricat în 2004, a fost cumpărat la mâna a doua în 2008, cu circa 250.000 euro, în timp ce prețul de catalog depășeste 400.000 euro.
Pentru acest automobil, pe care Mihail Vlasov îl folosea numai cu șofer, revista Kamikaze scria în 2012 că au fost cumpărate și roata de rezervă, cu 3500 de euro, și un sistem audio-video de 10.000 de euro. În plus, asigurarea ar fi costat 15.000 de euro pe an. Rolls Royce-ul a fost oferit spre vânzare la un preț negociabil de 135.000 de euro.

În 2016, Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare, în dosarul privind promovarea în Parlament a unui proiect de lege care se referea la trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la CCIR.

Doi ani mai târziu, Vlasov a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la 9 ani şi 10 luni închisoare, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar, sunt implicați și fiica acestuia, ”creatoarea de modă” Ingrid Vlasov, și soțul ei, Marian Nedelcu. Ingrid Vlasov a fost condamnată la un an închisoare cu suspendare, iar soţul acesteia, Marian Nedelcu, a primit 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Pe latură civilă, instanţa a dispus ca Mihail Vlasov să plătească 53.823.942 lei daune materiale către Camera de Comerţ şi Industrie a României, din care 48.301.870 lei singur, iar 5.522.071 lei în solidar cu ceilalţi inculpaţi.

De asemenea, Mihail Vlasov trebuie să plătească 6.086.741 lei daune materiale către partea civilă Romexpo SA, în solidar cu ceilalţi inculpaţi.

În plus, judecătorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale lui Mihail Vlasov şi celorlalţi inculpaţi până la concurenţa sumei de 59.910.683 lei, însă au ridicat sechestrul pe bunurile deţinute de Ana Maria Vlasov, Viviana Florina Vlasov şi societatea Casa Wanda 02 SRL.

“După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii. Concret, el şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de inculpatele Ştefănescu, Grigorescu şi Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entităţi”, spun anchetatorii.

DNA menţionează că, prin contractele semnate, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul Individual “Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcţionate sume de bani sau au fost puse la dispoziţie imobile din patrimoniul CCIR şi Romexpo la preţuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov şi a unor membri de familie.

“Mihail Vlasov şi-a însuşit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, mai spune DNA.

Conform DNA, Mihail Vlasov şi celelalte persoane, prin actele şi faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor Camerei de Comerţ şi societăţii Romexpo de peste 54,3 milioane lei, respectiv de aproximativ 6,1 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here