Avocatul Poporului intervine în cazul brutarilor din Sri Lanka, țintele unei „răscoale” în Harghita

Scandalul din localitatea Ditrău, judeţul Harghita, unde cetăţenii refuză să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka angajaţi la o brutărie, este comentat de reprezentanţii UDMR care au transmis, vineri, că nu pot accepta incitarea la ură şi face apel la calm. La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a transmis că va face o anchetă, relatează News.ro.

„UDMR nu poate accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de altă culoare sau care vorbesc altă limbă, cum sunt emigranţii din Sri Lanka, angajaţi brutari în Ditrău, judeul Harghita, reprezentanţii Uniunii făcând apel la calm”, a transmis vineri UDMR.

Ce spune Avocatul Poporului despre agresivitatea localnicilor

La rândul său, Avocatul Poporului a anunţat, la RFI, că va face o anchetă în comună, considerând că agresivitatea localnicilor este „greu de înţeles”.

„Am văzut în relatările din presă, noi nu am primit nicio sesizare, dar pe baza a ceea ce am văzut în presă, evident şi noi ne vom sesiza din oficiu şi vom demara propria noastră anchetă la faţa locului. Trebuie să recunosc însă că este şi trist şi revoltător, în acelaşi timp, în sensul în care în general, comunităţile noastre locale erau percepute ca fiind comunităţi primitoare. De unde până unde această dorinţă extrem de agresiv exprimată de respingere a unor persoane din altă ţară, care au venit să muncească aici, aşa cum şi de la noi din ţară unii muncesc în altă parte, îmi este greu de înţeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă şi fenomenul migraţiei şi fenomenul refugiaţilor şi spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate, au fost portretizaţi cei care sunt străini ca fiind potenţiali inamici. Iată că asta dă roade încetul cu încetul, se sădeşte în mintea oamenilor o senzaţie de teamă, de frică. Ar trebui să avem alte abordări, pornind de sus până jos, tocmai pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple”, a declarat Renate Weber.

Aceasta consideră că este vorba şi de o lipsă de informare a localnicilor: „Eu cred că pe de o parte e o lipsă de informare, dar pe de altă parte, cred că acele persoane au fost victime, poate chiar cu ghilimele, dar victime ale unor campanii de dezinformare chiar care s-au purtat. Aduceţi-vă aminte că atunci când s-a pus problema cotelor obligatorii de refugiaţi, am avut în ţară, din păcate, la nivelul retoricii publice prezentate doar situaţii care erau de fapt excepţii şi în sufletul oamenilor apare frica”.

Doi cetăţeni din Sri Lanka au fost angajaţi legal la o brutărie din Ditrău, judeţul Harghita, iar localnicii cer expulzarea acestora.

Demersul este susţinut şi de preotul din localitate, iar comunitatea se va reuni, sâmbătă, într-o adunare publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here