Hodor, replică pentru Valeri Kuzmin, care acuză Europa că falsifică „istoria Marelui Război”: „Putem să-i recomandăm să citească Pactul Ribbentrop-Molotov”

sursa: Ambasada Rusiei / Facebook

Istoricul Mădălin Hodor vine cu o replică pentru ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, după ce acesta a acuzat Europa că „falsifică istoria Marelui Război”.

Diplomatul rus a participat în București la o ceremonie organizată la Monumentul Ostașului Sovietic, cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei.

Din păcate, astăzi vedem mai multe tentative pe arena internațională, aș spune tentative grăbite de a falsifica istoria Marelui Război. Aceste persoane încearcă să spună că cei care au fost agresori sunt egali cu cei care au luptat pentru eliberarea popoarelor„, a punctat el și a adăugat că „s-a remarcat prin declarații de acest fel și Parlamentul European”.

Le putem recomanda să citească decizia Tribunalului de la Nurnberg, unde a fost scris că Germania a fost țara care a început războiul, a atacat Polonia, lucru care a dus la marele conflict global”, a mai declarat Kuzmin.

Legat de aceste afirmații, istoricul Mădălin Hodor a făcut următorul comentariu pe Facebook:

Iar noi putem să îi recomandăm domnului ambasador sa citească Pactul Ribbentrop-Molotov (cu tot cu anexele declasificate) care este tot un document valoros. Acolo poate constata de exemplu că Germania și URSS au stabilit să împartă Polonia și si-au delimitat sferele de influență în Europa de Est. Înțelegerea a fost principalul factor al declanșării atacului german asupra Poloniei (fără acordul cu sovieticii e discutabil dacă Hitler ar fi riscat sa declanșeze un război, chiar și zonal) care a dus ulterior la cel de-al doilea război mondial. Deci URSS nu a fost un actor inocent domnule Kuzmin, ci un agresor alături de Germania lui Hitler. Unul care a atacat la rândul lui Polonia și care a împărțit-o cu Hitler. Puteți face câtă propagandă doriți, dar oamenii au dreptul să cunoască istoria reală.”

La ceremonie au participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai Biroului Național pentru Cultul Eroilor, Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru activitatea comemorativă și elevii școlii de pe lângă Ambasada Federației Ruse la București.

Potrivit Ambasadei Rusiei, pe teritoriul României sunt 175 de cimitire militare ale ostașilor din Rusia (sovietici) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În total, conform sursei citate, 52.082 de ostași sovietici au murit în luptele pentru eliberarea României, iar 10.915 au pierit din cauza condițiilor insuportabile de detenție și de boală în 12 lagăre pentru prizonierii de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here