Bătălia pentru anticipate. Planul secret al lui Ciolacu îndreptat împotriva baronilor PSD

Inquam Photos / Octav Ganea

Schimbare de atmosferă la PSD. Dacă zilele trecute, șeful interimar al partidului refuza radical subiectul anticipatelor, în ultimele douăzeci și patru de ore Marcel Ciolacu și-a îndulcit tonul. Ba chiar, pare a înclina balanța în favoarea liberalilor.

Indiciile sunt de găsit în declarațiile făcute luni, după ședința CEx a PSD, de către Marcel Ciolacu.

După ce a tunat împotriva desemnării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, anunțând cu pompă ca va folosi „toate pârghiile constituționale” pentru a opri „această mascaradă”, șeful PSD a răspuns la o întrebare legată de sucirea bruscă a social-democraților în privința alegerii anticipatelor.

Mai precis, Ciolacu a drapat această repoziționare în brizbizul unei probe de curaj în fața electoratului PSD. Însă asta nu înseamnă că renunță la tranșarea constituțională a temei.

„Fără să vă jignesc, eu am condus ședința CEX și știu poziția colegilor. Colegii au spus că partidul nu are dreptul să se teamă de votul românilor (…) Partidului Social Democrat nu îi este frică de nici un fel de alegeri.”

Apoi, de amorul tumbei retorice, Ciolacu a strecurat și-o poantă: „Să aibă grijă să nu pună alegerile în aceeași zi cu bacalaureatul copiilor”.

Trei ipoteze. Și încă un scenariu

Afirmațiile de luni ale liderului PSD au generat trei ipoteze:

1. Duetul Marcelu Ciolacu-Paul Stănescu a înțeles că PSD, aflat în cădere liberă în sondaje (20%), pierde puncte fluturând irelevanța alegerilor anticipate.

2. Arătându-se dispuși să intre în ringul anticipatelor, Ciolacu et. Comp. (adică unii baroni locali) blufează, joacă la derută.

3. Ciolacu calculează greșit șansele PSD de-a ieși întărit din alegerile anticipate și a intrat direct în capcana PNL, fiind pregătit – cu înverșunare și diletantism – să ducă partidul de râpă.

Din informațiile pe care le deține Universul.net se mai distinge, însă, un scenariu.

Și anume, faptul că Marcel Ciolacu și camarila lui sunt dispuși să stea pe bară patru ani în opoziție, în cel mai rău caz, dacă asta va însemna că, în interiorul PSD, va găsi tracțiunea necesară pentru a rupe pârghiile de influență ale baronilor locali, în frunte cu Marian Oprișan, șeful CJ Vrancea, și Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui – cărora epoca Dragnea le-a oferit o forță uriașă de monopol la centru.

Printre soluțiile invocate de tabăra anti-anticipate s-a numărat și cea a grevei parlamentare.

În privința Curții Constituționale, pesediștii potrivnici anticipatelor vor să-și blindeze argumentația cu faptul că nici PNL, nici președintele Klaus Iohannis nu au adus o soluție reală la ieșirea din acest impas politic și nu au ținut cont de cele 261 de semnături care au dus la demiterea Guvernului Orban. Aceștia speră ca CCR să penalizeze această atitudine „pe față”, premeditată, a declanșării alegerilor anticipate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here