Operațiune a serviciilor secrete ruse, desființată de Facebook. Cum erau păcăliți criticii lui Putin

Mai multe conturi de Facebook au fost suspendate, miercuri, de compania americană pe motiv că erau utilizate de serviciile militare de informații ruse (GRU) pentru a disemina informații false, transmite Reuters. Ținta principală a campaniei: Ucraina, țară de la care Rusia a anexat Peninsula Crimeea și pe teritoriul căreia sprijină miliții separatiste.

Potrivit Reuters, în vizorul GRU, în acest context, au mai fost și alte țări din Europa de Est. „Cu toate că oamenii din spatele acestei rețele au încercat să-și ascundă identitățile și coordonarea, investigația noastră a descoperit legături cu serviciile ruse de informații militare”, se arată într-un comunicat dat publicității de Facebook.

Nu este pentru prima oară când Facebook descoperă astfel de operațiuni, mai notează Reuters, iar în ceea ce privește situația de față, Ministerul Apărării de la Moscova nu a avut o reacție rapidă.

Potrivit șefului diviziei de securitate cibernetică de la Facebook, Nathaniel Gleicher, această operațiune a utilizat peste 100 de conturi de Facebook și Instagram pentru a crea identități false, cel mai adesea pozând în jurnaliști.

Prin aceste instrumente, era abordată apoi mass-media locală, în care practic erau plantate povești false, dar cu potențial de a crea disensiuni politice. Subiectele preferate: acuzații de corupție, tensiunile etnice din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, sau doborârea avionului Malaysian Airlines, în Ucraina, în 2014.

„Este mai degrabă vorba de o operațiune clasică de intelligence, care a vizat manipularea unor persoane-cheie, astfel încât să aibă un impact cât mai mare”, a mai declarat oficialul Facebook.

Activitatea s-a concentrat preponderent în perioada 2016-2017.

Falșii jurnaliști, utilizați de serviciile ruse, au făcut interviuri cu critici ai Kremlinului, provocându-i să facă comentarii acide, pe care apoi le-au distribuit în mediul online,.

Potrivit Reuters, Facebook a mai suspendat și două seturi de conturi, una cu legături în zona Iranului, iar cealaltă cu o firmă de relații publice din Vietnam.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here