Bază hipică de 23 de milioane de lei, unică în ţară, la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iași

Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) a inaugurat joi una dintre cele mai moderne baze hipice din România, a cărei amenajare a început încă din 2008. Lucrările au fost sistate în 2012, reluate apoi în 2020 şi finalizate acum, când încă se mai lucrează la ultimele detalii pentru a face recepţia finală a spaţiilor principale.

Este o bază pentru instruirea studenţilor pentru tehnologia de creştere a cabalinelor. Este o investiţie importantă şi am ajuns la final cu ea. Vom avea cai, iar studenţii vor lucra şi vor învăţa modul şi specificul creşterii cabalinelor. Studenţii de la Medicină Veterinară vor studia bolile specifice şi afecţiunile podale ale cailor de muncă, de sport sau de agrement”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi, citat de Ziarul de iași.

 

Investiţia totală a universităţii în toată această perioadă a fost de peste 23 de milioane de lei, atât fonduri proprii, cât şi de la bugetul de stat, iar rezultatul este pe măsură: condiţiile sunt cele mai bune din ţară, în special cele de cazare. Există zece boxe de cazare permanentă unde vor putea fi ţinuţi zece cai, care vor putea să primească tratament personalizat din punct de vedere sanitar-veterinar, al alimentaţiei, dar vor fi menţinuți în formă şi în zonele de antrenament. Zona de boxe este dotată şi cu un spaţiu pentru igienizarea cailor cu duşuri, modernizat integral, dotat cu o instalaţie cu infraroşu şi ventilaţie care să îi usuce. Deşi există o zonă unde vor putea fi cazaţi şi cai particulari, ai altor proprietari (persoane juridice sau fizice), scopul principal al construcţiei este acela de a fi o bază didactică, iar din acest punct de vedere universitatea analizează cele mai bune opţiuni pentru a putea achiziţiona sau prelua cai.

Se caută atât exemplare calme, potrivite pentru activităţi didactice, dar şi exemplare mai aparte, crescute pentru a putea participa la concursuri, expoziţii, curse cu obstacole etc. „Trebuie să procurăm cai, furajele şi la fel de important este că avem nevoie să angajăm şi personalul care să întreţină caii. Sunt animale de valoare mare, sunt pretenţioşi şi este bine că sunt aşa – trebuie să beneficieze de cea mai bună îngrijire. Din semestrul al II-lea al anului universitar, sfârşitul lunii februarie – luna martie, sperăm să avem toate lucrurile necesare pentru a demara activitatea normală”, a declarat Paul Boişteanu, director general administrativ al USV Iaşi.

Universitatea are amenajate, în afara celor 10 boxe, şi mai multe spaţii de antrenament sau de competiţie. Există un manej interior şi altul exterior, locuri special amenajate unde se dresează sau sunt antrenaţi caii. Manejul interior are un teren cu un sol format dintr-un amestec care conține un material textil – cea mai bună suprafaţă pentru a lucra cu caii – care are o instalaţie de udare pentru a împiedica praful sau microparticulele să se ridice în aer.

 

Există un fânar în spaţiul bazei, o magazie, un teren de antrenament cu tribune într-o parte laterală, dar şi un teren de concurs propriu-zis, care are tribune şi boxă de arbitraj. Planurile universităţii sunt mari: vor să înfiinţeze o echipă hipică cu care să participe la concursuri naţionale şi internaţionale. „Această bază va deveni şi o infrastructură care va permite echipei hipice a universităţii, pe care o vom înfiinţa, să se antreneze pentru participarea la concursuri: este un sport nobil, frumos, va contribui la prestigiul universităţii şi cred că va atrage şi public. Vom fi în măsură, cu această bază unică în ţară, să găzduim concursuri naţionale şi internaţionale”, a explicat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Mai mult decât atât, acesta a explicat că în zona bazei există şi un teren lăsat liber pentru a putea să fie construită o clinică de chirurgie cabalină, care să se ocupe exclusiv de tratarea cailor universităţii şi ai altor proprietari din Moldova, fiind prima de acest fel din regiune. Lucrurile sunt avansate: în bugetul de anul viitor al universităţii va fi prinsă suma pentru a se realiza studiul de fezabilitate şi proiectarea clădirii, existând deja un necesar de echipamente şi un plan al felului în care ar trebui să arate clădirea. „Va fi un câştig şi pentru comunitate, fiindcă va fi deschisă baza şi pentru ieşeni, vom face activităţi pentru copii, pentru adulţi, vor fi zone de agrement sau vizite”, a conchis rectorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here