Este cel mai puternic gaz de seră cunoscut umanității, iar emisiile au crescut rapid în ultimii ani, cu toate acestea hexafluorura de sulf este un izolator electric excelent și este folosit în industria electrică, de la centralele electrice până la turbinele eoliene, pentru a preveni scurt-circuitele și accidentele, relatează BBC.

Este ieftin, incolor, inodor, neinflamabil, de aceea este folosit la scară largă în industria electrică. Însă are un potențial mai mare de a produce încălzire globală decât orice altă substanță cunoscută.

Astfel, potrivit BBC, gazul persistă în atmosferă pentru o lungă perioadă de timp, încălzind Pământul pentru cel puțin 1.000 de ani și ar avea un efect de 23.500 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

Cum proiectele de energie regenerabilă cresc din ce în ce mai mult, a trebuit să îl folosim pentru turbinele eoliene în mod specific”, a spus Costa Pirgousis, un inginer de la compania Scottish Power Renewables, la noul parc eolian din Anglia de Est, care nu folosește SF6 la turbine.

Nu există o alternativă reală”, a spus profesorul Manu Haddad de la școala de inginerie de la Cardiff University.

Pe întreaga rețea de linii și stații electrice din Marea Britanie, sunt instalate aproximativ un milion de kilograme de SF6.

Un studiu realizat de Universitatea din Cardiff a constatat că pe toate rețelele de transport și distribuție, cantitatea folosită crește cu 30-40 de tone pe an.

Această creștere s-a reflectat și în Europa, cu emisii totale din cele 28 de state membre în 2017, echivalentul a 6,73 milioane tone de CO2. Această cantitate este echivalentă cu emisiile de la 1,3 milioane de mașini în plus pe șoșele timp de un an.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol care monitorizează concentrațiile de gaze de încălzire din atmosferă spun că au înregistrat creșteri semnificative în ultimii 20 de ani.

„Facem măsurători ale SF6 în atmosfera de fundal”, a spus dr. Matt Rigby, specialist în chimia atmosferică de la Universitatea din Bristol.

„Ceea ce am văzut este că nivelurile au crescut substanțial și am văzut aproape o dublare a concentrației atmosferice în ultimele două decenii”, a mai spus Rigby.

Cel mai important mijloc prin care SF6 intră în atmosferă este din scurgerile din industria electricității.

Compania electrică Eaton, care produce aparate de schimb fără SF6, spune că cercetările sale indică faptul că, pentru întregul ciclu de viață al produsului, scurgerile ar putea fi până la 15% – mult mai mari decât multe alte estimări.

Louis Shaffer, directorul afacerilor electrice la Eaton, a declarat: „Echipamentul mai nou are rate de scurgere foarte mici, dar întrebarea cheie este dacă aveți un echipament mai nou?

Ne-am uitat la toate echipamentele și ne-am uitat la media tuturor acelor rate de scurgere. Nu am văzut oameni care țin cont de umplerea gazului. În plus, ne-am uitat la modul în care este reciclat și returnat, inclusiv la scurgerile accidentale.”

Țările dezvoltate sunt așteptate să raporteze în fiecare an către ONU cât de mult folosesc SF6, dar țările în curs de dezvoltare nu se confruntă cu restricții de utilizare.

Scottish Power Renewables a instalat una dintre cele mai mari parcuri eiliene unde turbinele nu folosesc SF6. Amplasate la aproximativ 43 de kilometri în largul coastei de est a Angliei de Est, în Marea Nordului, fiecare turbină ar fi conținut în mod normal aproximativ 5 kilograme de SF6, care, dacă s-ar fi scurs în atmosferă, ar fi adăugat echivalentul a aproximativ 117 de tone de dioxid de carbon, respectiv echivalentul emisiilor anuale de la 25 de mașini. Cele 102 eoliene din acest parc vor produce 714 megawați în 2020.

În acest caz folosim o combinație de aer curat și o tehnologie de aspirare în interiorul turbinei. Ne permite să avem o rețea eficiență, dar prietenoasă cu mediul”, a spus Costa Pirgousis.

Odată ce sunt alternative viabile pe piață, nu există niciun motiv pentru a nu le folosi. În acest caz, avem o alternativă viabilă și de asta o folosim”, a mai spus el.

Dar chiar la companiile care încearcă să limiteze folosirea de SF6, sunt încă limitări. În inima fermei de eoliene East Anglia Array va fi o substație la care se vor conecta toate cele 102 turbine și care va folosi cantități semnificative de gaz.

UE va analiza anul viitor utilizarea SF6 și va cerceta dacă sunt disponibile alte soluții. Cu toate acestea, chiar și cei mai optimiști experți nu cred că este posibil să fie instituită vreo interdicție înainte de 2025.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here