Beijingul acuză „unele forțe occidentale” că folosesc cazul Shuai Peng pentru a „demoniza” China

Foto: Wikimedia Commons

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a precizat, marţi, că guvernul speră că speculaţiile rău intenţionate despre starea de bine a jucătoarei Peng Shuai şi despre locul în care se află se vor opri şi a adăugat că nu ar trebui politizat cazul ei, informează CNN.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a refuzat să comenteze dacă guvernul chinez va lansa o anchetă cu privire la acuzaţiile de agresiune sexuală ale lui Peng împotriva fostului vicepremier Zhang Gaoli.

El a repetat comentariile anterioare făcute reporterilor, spunând că situaţia lui Peng „nu a fost o problemă diplomatică”.

„Cred că toată lumea a văzut-o participând recent la unele evenimente publice, precum şi la apelul video cu preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, (n.r. – Thomas) Bach”, a spus Zhao.

Întrebat de un reporter dacă acest caz ar afecta negativ imaginea Chinei, Zhao a răspuns: „Cred că unii oameni ar trebui să oprească promovarea intensă, rău intenţionată şi să nu politizeze această problemă”.

Comentariile sale se alătură celor făcute, tot marţi, de un important editor al unei publicaţii de stat chineze. „Unele forţe occidentale constrâng o instituţie şi pe Shuai Peng, obligându-i să ajute la demonizarea sistemului Chinei”, a scris Hu Xijin, editorul tabloidul naţionalist Global Times, pe Twitter.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a avut, duminică, o discuţie prin apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng, a cărei situaţie a stârnit controverse în ultima perioadă, a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic.

La discuţia care a durat 30 de minute au participat şi Emma Terho, preşedinta Comisiei CIO a Sportivilor, şi Li Lingwei, membru CIO din China.

Shuai Peng a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a precizat CIO.

„M-a liniştit să văd că Peng Shuai era bine, ceea ce reprezenta îngrijorarea noastră principală. Ea părea să fie relaxată. I-am oferit susţinerea noastră şi să rămânem în legătură în orice moment convenabil pentru ea, ceea ce evident că a apreciat”, a declarat Emma Terho.

Amnesty International a criticat această intervenţie a lui Thomas Bach, precizând că forul olimpic „intră în ape periculoase” cu apelul video efectuat. „Ar trebui să fie extrem de atenţi să nu participe la vreo ascundere a unei posibile încălcări a drepturilor omului”, a declarat Alkan Akad, cercetător de la Amnesty China.

De asemenea, WTA a precizat, luni, că apelul video dintre jucătoarea de tenis Peng Shuai şi preşedintele CIO, Thomas Bach, nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei chineze, care a acuzat un fost înalt oficial guvernamental de viol.

Nici discuţia jucătoarei cu preşedintele CIO, Thomas Bach, prin apel video şi nici apariţiile ei la o cină cu prietenii, de sâmbătă, şi la un turneu de tenis pentru copii, de duminică, transmise de presa oficială chineză, nu sunt suficiente pentru a linişti WTA cu privire la viitorul sportivei.

„A fost plăcut să o vedem pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu răspund îngrijorării WTA cu privire la starea ei de bine şi la capacitatea sa de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei jucătoarelor profesioniste de tenis.

Discuţia prin transmisiune video dintre fostul număr 1 mondial la dublu şi preşedintele CIO „nu schimbă apelul nostru pentru o adevărată anchetă transparentă şi echitabilă cu privire la acuzaţiile ei de viol, întrebarea care ne-a ridicat primele îngrijorări”, a continuat purtătorul de cuvânt al WTA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here