Benjamin Netanyahu l-a învestit pe Herzi Halevi ca nou şef al Statului Major al armatei

Sursa: Twitter

Generalul Herzi Halevi a depus luni jurământul de învestitură în funcţia de şef al Statului Major al armatei israeliene, pentru un mandat de trei ani, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în biroul premierului Benyamin Netanyahu din Ierusalim, relatează AFP, citată de News.ro.

Până de curând nr. 2 în armată, Herzi Halevi a fost promovat la rang de general-locotenent şi îl înlocuieşte pe Aviv Kohavi, care se afla în funcţie din 2019. La ceremonie a fost prezentă şi soţia sa.

„Vom pregăti armata pentru război pentru fronturi apropiate şi îndepărtate”, a promis Herzi Halevi în timpul ceremoniei, la care a participat şi noul mministru al apărării, Yoav Gallant.

Numirea lui Herzi Halevi ca cel de-al 23-lea şef al armatei israeliene a fost criticată de unii membri ai guvernului Netanyahu, cu orientare de extremă dreapta, întrucât fusese decisă încă din octombrie anul trecut de fostul ministru al apărării, centristul Benny Gantz.

Numirea noului şef de Stat Major are loc pe fondul creşterii violenţelor în Cisiordania. „Nu ne vom lăsa atraşi în războaie inutile, dar în ziua decisivă vom lupta”, a declarat premierul Netanyahu.

Născut în 1967 la Ierusalim, Herzi Halevi are studii de filosofie şi afaceri şi deţine un master în managementul resurselor umane la Universitatea Naţională de Apărare din Washington.

S-a înrolat în armata israeliană în 1985 într-o unitate de paraşutişti, înainte de a fi promovat în unitatea de elită „Sayeret Matkal”, pe care a condus-o, şi în divizia 91, responsabilă cu protejarea frontierei cu Libanul, o ţară aflată în război tehnic cu statul israelian.

El a fost numit în 2014 şef al serviciilor militare de informaţii, apoi, patru ani mai târziu, şef al Comandamentului de Sud, responsabil cu operaţiunile împotriva mişcărilor palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza.  Anul trecut, el a fost promovat ca adjunct al şefului de Stat Major.

Tată a patru copii, el locuieşte în Kfar Oranim, un sat situat parţial în Cisiordania ocupată. Violenţele au crescut în ultimele luni în acest teritoriu, în special în nord, în apropiere de Nablus şi Jenin, bastioane ale grupurilor armate palestiniene, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în urma atacurilor soldate cu morţi din martie şi aprilie 2022.

Treisprezece palestinieni, civili sau membri ai unor grupuri armate, au fost ucişi de la începutul anului în Cisiordania, fiind implicaţi în violenţe cu forţele de securitate israeliene sau asupra civililor.

Imediat după ceremonia de învestire, noul şef al Statului Major, Herzi Halevi, a mers alături de fostul şef, Aviv Kohavi, la Zidul Plângerii.

Benjamin Netanyahu a fost învestit premier al Israelului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here