Berlin: Serie de evenimente ale Ambasadei României la Berlin pentru celebrarea Zilei Naționale

Emil Hurezeanu a participat la conferinta internationala ”Security Challenges in the Balkans” editia a 3-a care a reunit diplomați si specialisti in probleme de securitate din tara si din strainatate, marti 15 octombrie 2019, Timisoara. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comunitatea românilor și a originarilor din România din spațiul german este una din cele mai ample (peste 700.000 de cetățeni înregistrați oficial la nivelul anului 2020), în timp ce estimările neoficiale menționează peste un milion de cetățeni, foarte mulți cetățeni etnici germani originari din România care s-au repatriat în Germania sau generațiile succesive ale descendenților nefiind înregistrate în statisticile oficiale în virtutea faptului că nu mai dețin cetățenia română.

În deschiderea acestor manifestări, plecând de la celebrarea în acest an a 102 ani de la întemeierea Statului Român Modern, Ambasadorul Emil Hurezeanu a subliniat necesitatea redescoperirii semnificației ideii de solidaritate și coeziune societală, plecând deopotrivă de la gestul generației Unirii de la 1918 (ce a implicat atât cetățeni de rând, cât și consensul politic al bisericilor, precum și al minorităților), dar și de la arhitectura valorilor europene, care propune un tandem între cetățenia locală și cea europeană, între diaspora și țara de origine.

Astfel, plecând de la gândul firesc că nu poți fi european de nicăieri, ci că participăm cu toții la un dialog intercultural menit a valoriza patrimoniul cultural și de cunoaștere românesc în interiorul patrimoniului cultural comun european, Ambasada de la Berlin, împreună cu distinșii săi parteneri, au propus un serial de evenimente online, pentru a răscumpăra cu frumoase surprize culturale neputința organizării unor întâlniri directe.

Astfel, azi, 30 noiembrie 2020, ora 18:00 Berlin / 19:00 București, domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin și domnul Cord Meier – Klodt, Ambasadorul Germaniei la București, vor prefața concertul online al Orchestrei Române de Tineret, avându-l ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal, iar ca soliști pe violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu.

Programul concertului este dedicat Zilei Naționale a României și în onoarea Preşedinţiei Germaniei la Consiliului Uniunii Europene, cuprinzând Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri, Serenada Română și Dans Țărănesc pentru violoncel și orchestră de Constantin Dimitrescu (solist Ştefan Cazacu), Balada pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu (solist Alexandru Tomescu), Jocuri românești de Sabin Păutza şi Simfonia a II-a în Re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven.

Orchestra Simfonică de Tineret a României, având ca inițiator de proiect și manager pe maestrul Marin Cazacu, în cadrul Tinerimii Române, este fără îndoială cea mai importantă revelație a scenelor muzicale internaționale, fiind invitat anual al prestigiosului Festival Young Euro Classic, de la Berlin, ce este dedicat celor mai titrate orchestre simfonice de tineret din lume. Orchestra de Tineret a României a repurtat cu fiecare apariție un succes excepțional, fiind invitată în regim de continuitate a Festivalului, dar și pentru a concerta pe alte scene celebre din Germania, cum a fost concertul susținut pe vestita scenă a Filarmonicii din Hamburg în august 2019.

Concertul va putea fi urmărit în data de 30 noiembrie, începând cu ora18:00 Germania / 19:00 România, la următoarele adrese:

Alte evenimente dedicate Zilei Naționale la Berlin 2020

  • 2 decembrie 2020, ora 19:00 Berlin / 20:00 București, Ambasada României la Berlin, Ministerul Culturii și KunstRaum Niculescu vor organiza concertul „Maria Tănase și epoca interbelică“, susținut de Oana Cătălina Chițu Trio. În deschiderea evenimentului, Ambasadorul Emil Hurezeanu va adresa o invitație publicului german pentru a descoperi sensibilitatea universului sonor și cultural interbelic românesc. Discursul muzical va fi acompaniat vizual de o expoziție sub genericul: De la „Pasărea măiastră” a cântecului românesc la „Pasărea măiastră” a lui Constantin Brâncuși, curatoarea Cristina Enășescu prezentând aspecte mai puțin cunoscute din viața cântăreței. Evenimentul va putea fi urmărit accesând link-ul acesta.
  • La 4 decembrie 2020, ora 19:00 Berlin / 20:00 București,  se va desfășura concertul prefațat de Ambasadorul Emil Hurezeanu și dedicat lui George Enescu, organizat de Ambasada României la Berlin, Ministerul Culturii, Fundația Silvestri și KunstRaum Niculescu. Concertul cameral  va avea în program lucrări de George Enescu și Maurice Ravel. Interpreții programului muzical vor: Stanislav Pronin,  Elias Schödel,   Vioară,  Mladen Somborac, Violă, Radu Nagy, Violoncel, Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner, pian. Publicul poate viziona evenimentul la adresa aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here