Biden, încurajat de familie să-şi continue campania pentru a fi reales preşedinte

Sursa: Facebook

Familia preşedintelui american Joe Biden l-a încurajat duminică în cursul unei întâlniri la Camp David să-şi continue campania pentru a fi reales pentru un nou mandat, în ciuda faptului că unele voci din Partidul Democrat îl îndeamnă să se retragă după prestaţia sa slabă în dezbaterea pe care a susţinut-o cu fostul preşedinte republican Donald Trump, informează EFE, citată de Agerpres.ro.

Potrivit declaraţiilor a doi consilieri ai lui Biden, citaţi de CNN, familia i-a oferit preşedintelui „sprijinul necondiţionat” în timpul întâlnirii de la reşedinţa din Camp David, la care au participat Prima Doamnă, Jill, copiii şi nepoţii.

Întâlnirea fusese planificată cu săptămâni în urmă pentru a realiza o şedinţă foto cu renumita fotografă Annie Leibovitz. Însă reuniunea de familie a ajuns să fie aşteptată cu sufletul la gură, întrucât familia preşedintelui a jucat întotdeauna un rol crucial în deciziile sale politice, remarcă EFE.

La această întâlnire, familia l-a îndemnat pe Biden să continue să lupte cu convingerea că poate face treabă bună în următorii patru ani, în ciuda vârstei sale, 81 de ani, ceea ce face ca liderul american să fie cel mai în vârstă preşedinte din istoria ţării, potrivit unor surse apropiate, citate de The New York Times şi CNN.

Unul dintre cei care l-au îndemnat cel mai mult pe Biden să reziste presiunii este fiul său Hunter, care face obiectul unui proces ca urmare a unei anchete deschise când Trump era la putere, el fiind între timp găsit vinovat în această lună de cumpărare şi deţinere ilegală a unei arme.

Hunter Biden doreşte ca preşedintele să continue cursa pentru Casa Albă pentru a le arăta alegătorilor că este un luptător, în locul imaginii proiectate în noaptea dezbaterii, a unui preşedinte îmbătrânit, cu o voce răguşită, care nu-şi termina toate propoziţiile.

Alţi membri ai familiei s-au oferit duminică să se implice mai mult în campanie. De exemplu, unul dintre nepoţii preşedintelui s-a oferit să vorbească cu „influenceri” de pe reţelele sociale cu scopul de a contribui la amplificarea mesajului prezidenţial, potrivit unei surse citate de The New York Times.

Critici la adresa consilierilor lui Biden

Pe lângă faptul că îl susţine pe preşedinte, familia şi-a exprimat totodată în privat exasperarea faţă de modul în care consilierii săi l-au pregătit pentru dezbatere, potrivit The New York Times şi Politico, care citează surse familiare cu discuţiile.

Mai exact, rudele lui Biden au criticat-o pe Anita Dunn, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui, şi pe soţul ei, Robert Bauer, avocatul personal al preşedintelui, care a jucat rolul lui Trump (preşedinte al SUA între anii 2017 – 2021 – n.r.) în timpul pregătirii pentru dezbatere.

Unul dintre cei mai importanţi donatori ai Partidului Democrat, John Morgan, a cerut public demisia atât a Anitei Dunn, cât şi a lui Robert Bauer şi l-a criticat, de asemenea, pe Ron Klain, care a fost şeful de cabinet al lui Biden între ianuarie 2021 şi februarie 2023 şi care l-a ajutat să se pregătească pentru dezbatere.

Potrivit unei postări făcute duminică de Morgan pe platforma X, consilierii l-au făcut pe Biden să „exerseze în exces”, iar când a sosit ora dezbaterii, preşedintele era deja „epuizat”.

În zilele care au urmat dezbaterii, Biden a recunoscut public că prestaţia sa nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. În loc să spulbere îndoielile alegătorilor cu privire la vârsta sa, în timpul dezbaterii vocea lui a sunat răguşit şi, uneori, părea incoerent fără a putea încheia o propoziţie.

Aproape jumătate dintre alegătorii democraţi îşi doresc un alt candidat

Această prestaţie slabă a avut un impact negativ în rândul alegătorilor, după cum relevă sondajele care încep să fie publicate.

Un nou sondaj CBS publicat duminică a arătat că aproape jumătate dintre alegătorii democraţi, 45%, cred că Biden ar trebui să se retragă, astfel încât un alt candidat să se poată înfrunta cu Trump.

În plus, după dezbatere, o bună parte dintre americani (72%) consideră că Biden nu are capacitatea de a guverna. Doar 27% dintre toţi alegătorii cred că Biden este sănătos din punct de vedere cognitiv pentru a-şi desfăşura activitatea ca preşedinte, o cifră care a scăzut de la 35% înainte de dezbatere, potrivit CBS.

În ciuda acestor date, un alt sondaj publicat sâmbătă de grupul de reflecţie Data for Progress dezvăluie, de asemenea, că niciunul dintre oamenii politici consideraţi posibile alternative la Biden nu are şanse mai mari de a-l învinge pe Trump.

Potrivit aceluiaşi sondaj, vicepreşedinta Kamala Harris ar obţine 45% din voturi într-o confruntare ipotetică cu Trump, care ar obţine 48% din voturi, acelaşi procent pe care îl înregistrează în prezent Biden.

Guvernatorii Californiei, Gavin Newsom, şi ai Michiganului, Gretchen Whitmer, care sunt consideraţi posibili înlocuitori ai lui Biden, ar pierde şi ei, fiecare cu 44% din voturi.

Scrisoare din România: Dezbaterea Biden-Trump nu a fost o dezbatere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here