Bode: Ce s-a întâmplat ieri nu face cinste celor ce se vor reprezentanţii poliţiştilor. Aşa ceva nu mi-am putut imagina

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a criticat modul în care au manifestat reprezentanţi ai poliţiştilor la protestul care a avut loc, miercuri, în Capitală, subliniind că jandarmii care au intervenit au aplicat legea, transmite Agerpres.

„Sunt un susţinător al oricărei forme de protest civilizată. Ce s-a întâmplat ieri în respectiva manifestare la care faceţi referire nu face cinste celor care se vor reprezentanţii poliţiştilor. Este inadmisibil ca tu, lider sindical, să te pretezi la a instiga la nerespectarea legii, la a dărâma garduri. Eu aşa ceva nu mi-am putut imagina şi este nedrept că, din cei aproximativ 100 de manifestanţi, undeva între 10 şi 15 erau reprezentanţii poliţiştilor, restul erau din sistemul de penitenciare, de grefieri, şamd. Nu este corect să pui această etichetă – poliţiştii s-au bătut cu jandarmii. Jandarmii au aplicat legea. Ce ar însemna ca un poliţist aflat în timpul activităţii, de la Rutieră, spre exemplu, să constate că un jandarm nu respectă legislaţia rutieră. Îl lasă să meargă mai departe? Jandarmii au aplicat legea. Nu au fost violenţi, nu au instigat, cei care au instigat au fost câţiva, noi i-am identificat, Jandarmeria i-a identificat şi au primit amenzile de rigoare”, a declarat Bode, joi, la Palatul Parlamentului.

El a afirmat că angajaţii din MAI vor primi anul acesta sumele de bani aferente voucherelor de vacanţă în cazul în care acestea nu au fost cheltuite anul trecut, precum şi sporului de specialist de clasă.

„Nu au primit nici anul trecut vouchere de vacanţă, au primit contravaloarea acestora şi nu i-au cheltuit în integralitate. Diferenţa de bani necheltuiţi pe anul 2020 va fi acordată pe anul 2021. Avem Ordonanţa 226/2020 care reglementează foarte clar că salariile în sistemul public au fost îngheţate. În consecinţă, am căutat, printr-un dialog cu sindicatele reprezentative din cadrul MAI, să găsim soluţii pentru creşterea veniturilor angajaţilor din MAI şi, ştiţi foarte bine, v-am dat acel exemplu, la sfârşitul anului, nici nu am ajuns bine în minister, a treia zi am avut o discuţie cu ei şi am găsit o soluţie pentru o problemă veche, o reglementare legală care nu se aplica şi anume acordarea sporului de specialist de clasă. Vorbim de un spor de până la 7,5% în funcţie de vechime, cu un impact pe 76.000 de angajaţi, aproximativ 119 milioane de lei. Acest spor se acordă şi este prins în bugetul pe anul 2021. Legea este clară cu îngheţarea salariilor, dar componenta de venituri o putem regla, aşa cum am făcut şi în decembrie”, a explicat ministrul de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here