Bode: I-am cerut omologului meu austriac ca ţara sa să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României

Ministrul de Interne Lucian Bode i-a cerut omologului său austriac Gerhard Karner ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil.

Lucian Bode a participat la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Stockholm, unde au fost prezentate noile date ale agenţiei europene FRONTEX, care confirmă că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani.

Ministrul român de Interne a declarat că i-a solicitat și omologului suedez un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte relaţia cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, şi sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani”, a scris Bode pe Facebook.
El subliniază că odată cu participarea la Stockholm, la secţiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, în dialogul cu partenerii europeni a adus în discuţie ”subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de faţă – aderarea României la spaţiul Schengen”.
În context, am subliniat că România a îndeplinit şi îndeplineşte în continuare toate condiţiile de aderare şi am cerut soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil. Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condiţiilor de aderare, aşa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciţii de evaluare voluntară din România”, a menţionat Lucian Bode.
El anunţă că, în paralel, în perioada următoare, va fi continuat dialogul cu toţi partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluţie pe care o avem în momentul de faţă pentru a conserva majoritatea covârşitoare de state care au susţinut şi susţin în continuare admiterea României în Schengen.
De altfel, în ceea ce priveşte dialogul cu Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, am avut o întrevedere foarte bună cu omologul meu suedez, Gunnar Strömmer, pentru a ne coordona demersurile în vederea continuării şi finalizării acestui proces, context în care i-am cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare. Mă bucur că Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spaţiului Schengen fiind una dintre priorităţile anunţate. Un prim pas important a fost făcut deja şi apreciez decizia Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toţi partenerii europeni în vederea identificării modalităţilor concrete de a debloca acest dosar”, precizează ministrul de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here