Bode: Ne-am oferit disponibilitatea şi pentru alte state de a evacua cetăţeni europeni

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, despre cutremurul din Turcia, că vorbim de dimensiuni apocaliptice ale acestei catastrofe şi a precizat că ţara noastră şi-a oferit disponibilitatea şi pentru alte state de a evacua cetăţeni europeni, cetăţeni aflaţi pe teritoriul Turciei, transmite News.ro.

”În această dimineaţă, România a răspuns solicitărilor venite prin mecanismul de protecţie civilă european, fiind practic printre primele state care şi-a oferit ajutorul. România a trimis deja către Turcia primii 60 de salvatori, 52 de colegi de la ISU, patru medici şi asistenţe de la SMURD, doi coordonatori de la DSU, respectiv doi voluntari de la ONG, partener al DSU, a îmbarcat în cele trei aeronave peste 7 tone de materiale de prim-ajutor. Sunt de asemenea şi patru câini specializaţi în astfel de activităţi”, a spus ministrul la intrarea în plen. Lucian Bode a precizat că, în momentul în care prima aeronavă se va întoarce în ţară vor fi aduşi în ţară cei 10 români, 9 studenţi şi profesorul lor, care sunt la o bursă Erasmus acolo.

”Totodată, ne-am oferit disponibilitatea şi pentru alte state de a evacua cetăţeni europeni, cetăţeni aflaţi pe teritoriul Turciei. Absolut toate aceste ajutoare se coordonează prin acest mecanism de protecţie european, România este un furnizor de protecţie civilă la nivel european, România este respectată prin profesionalismul salvatorilor, la nivel european. Toate cele trei aeronave care sunt cu echipamente deplasate în Turcia pot fi folosite pentru aducerea în România a cetăţenilor care au nevoie de acest lucru”, a spus ministrul.

Bode a mai precizat că în urmă cu câteva ore erau 13 state care şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor Turciei.

”Ne uităm cu mare atenţie la dimensiunea acestei catastrofe. Vorbim de dimensiuni apocaliptice, nu am mai avut, de când se fac măsurători, cutremur cu magnitudinea de peste 7, urmat de mai multe replici cu aceeaşi magnitudine, pe o zonă relativ restrânsă şi la o adâncime foarte foarte mică. Le-am transmis personal să se întoarcă sănătoşi acasă, dincolo de misiunea nobilă, aceea de a salva viaţa persoanelor aflate în nevoie, misiunea noastră este în egală măsură să protejăm viaţa salvatorilor noştri. Cei doi ofiţeri DSU vor intra în corpul de comandă al mecanismului european şi ei vor fi parte la decizia de coordonare a acestor situaţii, legat de cazare, hrană, rotirea lor. România este pregătită să evacueze toţi cetăţenii români care se află în dificultate”, a mai spus Lucian Bode.

GALERIE FOTO | Echipa de salvare trimisă de România în Turcia: 60 de oameni, 4 câini, 7 tone de echipamente, trei avioane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here