Parlamentul a numit, marți, membrii pentru două instituții cheie: Curtea de Conturi și Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării (CNCD). Astfel, la Curtea de Conturi merg Niculae Bădălău și Ilie Sârbu pe posturi de vicepreședinți. La CNCD, BOR nu a reușit să-l impună pe un consilier al Patriarhului Daniel, preotul Ionuț Mavrichi, care a fost respins de plen, deși fusese validat în comisii.

Astfel la Curtea de Conturi vor merge Ilie Sârbu – pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi cu 329 de voturi „pentru” și 20 împotrivă, și Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit cu 294 de voturi „pentru” și 55 împotrivă.
Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.
Victor Ponta a negociat cu PSD pentru susținerea socrului său oferind la schimb sprijin în Parlament, mai exact voturi pentru trecerea proiectelor de lege ale social democraților și la viitoarea moțiune de cenzură.

De partea cealaltă, Niculae Bădălău și-a negociat dur poziția obținută. Baronul de Giurgiu și-a pregătit din timp candidatura la Curtea de Conturi, acesta modificând în urmă cu trei ani legea de organizare și funcționare a instituției.

Mai exact, în calitate de senator Bădălău a introdus un amendament la articolul 47 din legea de funcţionare a Curţii de Conturi (94/1992) care prevedea criteriile pentru ocuparea posturilor de preşedinte sau vicepreşedinte: „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică”.

Bădălău a propus în amendamentul său o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. Modificarea legii a fost adoptată de Parlament, iar el a reușit să candideze și să fie validat marți de către Legislativ pentru postul de vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Au mai primit avizul parlamentarilor pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lazăr – 329 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă”: Ion Călin – 326 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă”, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020) – 326 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” ; Dezso Csongor – Attila – 328 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă”.

La CNCD au fost validați pentru funcția de membri:

  • Adrian Diaconu PSD
  • Horia Grama PSD
  • Asztalos Csaba UDMR
  • Cristian Iura PNL
  • Mariana Moța PNL
  • Claudia Popa Sorina PNL
  • Cătălina Olteanu USR

Consilierul Patriarhului Daniel, preotul Ionuț Mavrichi, a fost respins de plen, deși fusese validat în comisii. Mavrichi fusese propus pentru această funcție de PMP. El a primit în plen 21 de voturi pentru și 301 împotrivă.

Când candidatura sa la CNCD a fost făcută publică, BOR a precizat că Biserica nu face propuneri de candidaţi pentru nicio funcţie într-o instituţie publică și că propunerea ca Mavrichi să devină membru al CNCD „a fost una informală, venită din partea mai multor parlamentari creştini aparţinând mai multor partide”. „Ionuţ Mavrichi este, aşadar, un candidat propus de mai mulţi parlamentari creştin-democraţi şi asumat oficial de PMP”, potrivit unui comunicat al BOR din 5 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here