Boris Johnson şi Rishi Sunak în cursa pentru premier în Marea Britanie

Boris Johnson (foto) s-a întors dintr-o vacanţă în Caraibe, întărind ipoteza candidaturii sale la funcţia de premier. La rândul său, fostul ministru de finanţe Rishi Sunak a depăşit deja numărul de susţinători necesari pentru a candida, informează News.ro.

După demisia lui Liz Truss, care a rămas doar 44 de zile la putere, în această campanie flash din cadrul Partidului Conservator au apărut trei nume: actuala ministru pentru Relaţii cu Parlamentul Penny Mordaunt, care şi-a oficializat vineri candidatura, Rishi Sunak, fostul ministru de Finanţe care a pierdut la începutul lunii septembrie în faţa lui Liz Truss şi fostul premier Boris Johnson, care a demisionat în iulie după o serie de scandaluri.

Lupta lui cu Rishi Sunak domină titlurile din presa de sâmbătă. „Johnson şi Sunak conduc cursa pe măsură ce speranţele de unitate se estompează”, titrează The Independent. „Triburile conservatoare intră în război”, scrie The Guardian.

Televiziunea Sky News a arătat un avion British Airways din Caraibe care a aterizat în jurul orei 10.15, ora locală, pe aeroportul Gatwick, în care călătorea Boris Johnson.

Nici Rishi Sunak, a cărui demisie din guvernul Johnson, a dus la cea a şefului său, nu a intrat încă în cursă. El a fost extrem de discret de când a pierdut cu Liz Truss la începutul lunii septembrie. El este primul care a depăşit pragul de 100 de susţinători necesari vineri seară pentru a spera să preia conducerea Partidului Conservator şi, prin urmare, să câştige Downing Street.

Candidaţii au până luni după-amiază pentru a obţine aceste voturi. Deputaţii vor vota primii şi, dacă au mai rămas doi candidaţi, cei 170.000 de membri de partid vor trebui să hotârască ntre ei printr-un vot online până pe 28 octombrie. În cazul unui singur candidat, acesta ar intra în Downing Street direct la începutul săptămânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here