O divizie de elită a armatei americane a fost trimisă în România

Sursa: defense.gov

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO condusă de americani. Unitatea de infanterie ușoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfășoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă.

CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, cu un elicopter Black Hawk pentru o călătorie de o oră până la marginea teritoriului NATO – la doar câțiva kilometri de granița Ucrainei cu României.

Din momentul în care președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, forțele sale au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, o regiune ucraineană asupra căreia Moscova a preluat ilegal controlul în 2014.

De mai bine de șapte luni, trupele ruse au încercat să avanseze de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, cu scopul de a captura orașele-port cheie ucrainene Mykolaiv și Odesa.

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainenilor la Marea Neagră, lăsând țara și forțele sale militare fără ieșire la mare.

Această amenințare, atât de aproape de teritoriul NATO reprezentat de România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre cele mai elite divizii de asalt aerian din America, cu niște echipamente grele.

Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de sol NATO”, a declarat Lubas pentru CBS News. „Aducem o unitate unică, din capacitatea noastră de asalt aerian…Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre și atacurile aeriene.

Mergând spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, elicopterul Black Hawk a aterizat în cele din urmă la baza unde trupele americane și române loveau ținte în timpul unui exercițiu comun de asalt aerian și terestru.

Proiectilele de tanc și cele de artilerie folosite erau reale, nu de manevră. Exercițiul era menit să recreeze condițiile de luptă cu care se confruntă forțele ucrainene în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță. Aceste exerciții cu muniție de război atât de aproape de graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații NATO ai Americii, că armata SUA este aici, relatează CBS News.

Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Iulian Berdilă pentru CBS News, referindu-se la debarcarea din Normandia din cel de-al doilea război mondial.

Forțele americane au înființat o garnizoană la baza aeriană a armatei române

În total, aproximativ 4.700 de soldați de la baza de origine a 101-a Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocați pentru a întări flancul estic al NATO.

Matthaidess a declarat pentru CBS News că el și trupele sale au fost cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de vedere, ei au „vizionat îndeaproape” forțele ruse, „și-au construit obiective împotriva cărora să se exerseze” și au efectuat exerciții care „reproduce exact ceea ce se întâmplă” în război.

„Ne ține pregătiți”, a spus el.

Comandanții „Screaming Eagles” au declarat în mod repetat pentru CBS News că sunt întotdeauna „gata să lupte la noapte” și, în timp ce sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele escaladează sau există vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiți să traverseze frontiera cu Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here