Donald Trump a fost pus sub acuzare. Reacția președintelui american, comparat cu Iisus

Sursa: Facebook

UPDATE: Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că va depune mărturie şi va furniza documente în cadrul procedurii din Senat de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump „dacă acest lucru este adecvat şi cerut de lege”, transmite Agerpres, care citează Reuters.


Camera Reprezentanţilor a votat pentru inculparea lui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, decizia privind eventuala demitere a preşedintelui revenind Senatului, dominat de republicani. Trump este cel de al treilea preşedinte american supus unei astfel de proceduri, conform CNN.

Casa Albă a calificat decizia Camerei Reprezentanţilor drept unul dintre cele mai „ruşinoase episoade politice din istoria ţării”. Un republican din Camera Reprezentanţilor a comparat procedura la care a fost supus Trump cu soarta lui Isus.

Ce se va întâmpla în Senat

Conform Reuters, Camera Reprezentanţilor ar trebui să-i desemneze pe cei care vor prezenta cazul împotriva lui Trump în Senat, lucru care ar uma să se întâmple joi, înainte de începerea vacanţei de sărbători.

Liderii republican şi democrat din Senat, Mitch McConnell şi Chuck Schumer, au viziuni diferite în legătură cu modul în care ar trebui să se desfăşoare procedura.

Liderul Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi nu a precizat când va prezenta oficial Senatului articolele pentru care preşedintele este inculpat, condiţie necesară pentru declanşarea procedurii din Senat.

Următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie,  când Trump se va afla în faţa Senatului, care va trebui să decidă dacă ar trebui să fie condamnat şi demis.

Senatul este însă  controlat de republicani, care nu au dat nici cel mai mic semn ca ar intenţiona să-l găsească vinovat pe Donald Trump. Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi dintre cei 100 de membri.

Preşedintele Curţii Supreme John Roberts va prezida procesul. Cei desemnaţi de Camera Reprezentanţilor vor prezenta cazul împotriva lui Trump şi echipa juridică a preşedintelui va răspunde acuzaţiilor, Senatori vor avea rolul de juraţi. Procesul ar purtea implica depoziţii ale martorilor şi un program istovitor cu proceduri durând şase zile pe săptămână timp de şase săptămâni. 

Liderul republican din Senat Mitch McConnell a declarat însă că majoritatea din Senat ar putea aproba o procedură mai scurtă, votând asupra celor două articole referitoare la inculparea preşedintelui.

Republicanul Barry Loudermilk a comparat procedura de inculpare a preşedintelui Trump cu soarta lui Isus. „Pilat din Pont i-a oferit lui Isus mai multe drepturi decât au oferit democraţii preşedintelui”, a declarat el, conform BBC.

Reacţia lui Donald Trump pe Twitter

„Ziua de astăzi marchează punctul culminant  al unuia dintre cele mai ruşinoase episoade politice din istoria ţării, Fără a avea nici măcar un singur vot din partea republicanilor şi fără a avea nicio dovadă a vreunei nereguli, democraţii au forţat adoptarea articolelor nelegitime privind inculparea preşedintelui donald Trump, în Camersa Reprezentanţilor. Demoraţii au ales să acţioneze în mod partizan în pofida faptului că preşedintele nu a făcut nimic greşit. Săptămâni de audieri au dovedit că nu a făcut nimic greşit”, se arată într-o declaraţie a secretarului de presă alCasei Albe.

„Preşedintele este încrezător că Senatul va restabili ordinea onestitatea şi procedura corectă, care au fost ignorate de Camera Reprezentanţilor, el este pregătit pentru următorii paşi şi încrezător că va fi complet absolvit de orice vină”, se arată în declaraţie.

Decizia de inculpare a lui Trump pentru abuz de puterea a fost luată cu un scor de  230-197,  iar cea privind acuzarea sa pentru obstrucţionarea Congresului a fost adoptată cu un scor de 229-198.

Decizia a fost luată după o dezbatere care a durat mai mult de şase ore.

Doar doi democraţi au votat împotriva ambelor articole – Collin Peterson din Minnesota şi Jeff Van Drew din New Jersey, care este aşteptat să schimbe paridul în scurt timp. Un al treilea,  Jared Golden din Maine, a votat doar pentru una dintre acuzaţii.

Trump este acuzat că a abuzat de putere făcând presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a-l ancheta pe rivalul său politic Joe Biden, favorit pentru nominalizarea democrată pentru următoarele alegeri prezidenţiale.

Doar Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 au fost supuşi unei asemenea proceduri. Richard Nixon, vizat de scandalul Watergate, a preferat să demisioneze, în 1974, înaintea unei destituiri certe.

Înaintea începerii dezbaterii în Camera Reprezentanţilor,  Trump a afirmat că votul nu este „nimic altceva decât o lovitură de stat, ilegală şi partizană”, motivată de resentiment. „Voi sunteţi incapabili să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, i-a scris Trump liderei democrate Nancy Pelosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here