Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. Primul discurs al învingătorului: „Este timpul să vindecăm America”

Foto: Joe Biden/ Unsplash

UPDATE – Preşedintele ales al SUA Joe Biden şi-a început primul discurs ca șef de stat, rostit în Wilmington, Delaware, afirmând că poporul american şi-a exprimat clar opţiunea. El a avut un mesaj şi pentru susţinătorii lui Donald Trump, cărora le-a transmis că a venit timpul să vindece America, dând asigurări că va munci din greu şi pentru cei care l-au votat, şi pentru cei care nu l-au votat. 

„Oamenii acestei naţiuni au vorbit şi ne-au asigurat o victorie clară”, a afirmat Biden, declarându-se copleşit de încrederea care i-a fost acordată.

El le-a transmis susţinătorilor lui Donald Trump că este timpul ca America să fie vindecată.

„Acum,pentru toţi cei care aţi votat pentru preşedintele Trump, vă înţeleg dezamăgirea în această seară. Eu însumi am pierdut de câteva ori, dar acum, să ne dăm unii altora o şansă”, a declarat Biden, adăugând că este timpul ca ambele părţi să se asculte reciproc, din nou.

„Trebuie să încetăm să ne tratăm oponenţii ca duşmani.nu sunt duşmanii noştri, sunt americani”, a completat preşedintele ales al SUA.

„Să ne acordăm unii altora o şansă”, a afirmat Biden.

„Acesta este momentul pentru a vindeca America”, a spus el, invocând învăţăturile Bibliei.

Preşedintele ales al SUA a dat asigurări că va munci la fe de intens şi pentru cei care nu l-au votat, ca şi pentru cei care l-au votat.

El s-a referit şi la soţia sa, Jill, afirmând că fără dragostea ei nu ar fi ajuns aici, iar celor cre lucrează în domeniul educaţiei le-a transmis că vor avea „unul de-al lor” la Casa Albă şi că Jill Biden va fi o primă doammnă grozavă.

„Trebuie să refacem sufletul Americii”, a mai spus preşedintele ales.

„În seara aceasta, întreaga lume prevestește America, America este un far pentru întreg globul. Vom conduce nu doar prin exemplul puterii noastre, ci prin puterea exemplului nostru”, a subliniat el.


Mai multe organizații media prestigioase din SUA l-au anunțat, sâmbătă, câștigător pe Joseph Robinette Biden Jr. După ce a fost vicepreședinte, în mandatele lui Barack Obama, Biden devine cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Fox News, televiziunea cea mai apropiată de Donald Trump, s-a alăturat celorlalte televiziuni și ziare care au anunțat victoria candidatului democrat.

Adjudecându-și cele 20 de voturi ale electorilor din Pennsylvania, Joe Biden a ajuns la 273 de electori, așadar peste pragul necesar de 270.

Anunțul vine la capătul a mai mult zile epuizante de numărare a voturilor, cu o nervozitate în creștere în tabăra Trump, pe măsură ce conturul înfrângerii se profila tot mai mult.

Potrivit CNN, Joe Biden își petrecea dimineața cu familia, la casa sa din Delaware, când a văzut vestea că ar fi câștigătorul din Pennsylvania natala și al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Primele mesaje ale tandemului Biden-Harris

Joe Biden se va adresa națiunii în această seară, spune un oficial citat de CNN. Până atunci, însă, noul președinte al SUA a avut o primă reacție pe Twitter.

  • „America, sunt onorat că m-ai ales să conduc marea noastră țară.
  • Ne așteaptă o muncă grea, dar vă promit un lucru: voi fi președinte pentru toți americanii – indiferent dacă ați votat pentru mine sau nu.
  • Voi ține cont de încrederea pe care mi-ați încredințat-o.”

Tot pe Twitter a transmis un prim mesaj și viitorul vicepreședinte al SUA, Kamala Harris: „Aceste alegeri au fost mult mai mult decât despre Joe Biden sau despre mine. Au fost despre sufletul Americii și dorința noastră de a lupta pentru el. Ne așteaptă multă treabă. Să-i dăm drumul!”.

Cum și-a petrecut Trump noaptea alegrilor și care este ironia care a însoțit primul șoc

Președintele Donald Trump are obiceiul de a zugrăvi în culorile conspirației orice deznodământ care nu îi convine, lucru valabil și acum, în contextul numărării voturilor din alegerile prezidențiale americane, notează podcastul The Daily, de la New York Times.

În lunile care au precedat scrutinul, Donald Trump a proiectat îndoieli asupra votului prin poștă în general. A făcut-o cu atâta obstinație, încât se ajunsese ca lideri republicani și chiar consilierii săi de campanie să-l roage să se oprească. I-au explicat președintelui că procedând pe mai departe astfel, își va descuraja alegătorii, inclusiv pe cei mai în vârstă, care votează în masă prin corespondență. Și i-au mai spus va obține același efect și dacă tot subminează încrederea în procesul electoral ca atare.

Donald Trump și-a petrecut noaptea alegerilor la Casa Albă, alături de membrii familiei sale și doar de un foarte mic număr de colaboratori. Inițial, președintele și tabăra sa au fost foarte bine-dispuși, mai ales că primul stat în care au ieșit victorioși a fost Florida. Iar succesul în acest stat, explică The Daily, era cu atât mai important pentru Donald Trump cu cât Florida căpătase încă de la scrutinul din 2016 conturul unei superstiții pentru președintele în exercițiu. Prin urmare, la Casa Albă, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie 2020, familia Trump și micul grup de consilieri începuseră în forță așteptarea deznodământului, atmosfera fiind destinsă.

Însă șocul nu s-a lăsat mult timp așteptat. Buna-dispoziție a început să se risipească – cumplită ironie! – după anunțul făcut de Fox News, cum că Joe Biden a câștigat bătălia în Arizona. Președintele Trump și colaboratorii săi au devenit livizi.

De altfel, unda de șoc a veștii aduse de postul TV, odinioară atât de apropiat de Donald Trump, a putut fi măsurată în scurt timp: Jason Miller, strategul de campanie al lui Trump, a contestat acuratețea informațiilor difuzate, mergând până acolo încât a cerut televiziunii să retragă datele furnizate. Cerere respinsă abrupt de Fox News.

Ulterior, înfrângerea din Arizona a fost confirmată și de AP.

Potrivit The Daily, Trump a fost sfătuit să iasă la declarații undeva înainte de miezul nopții, astfel încât să fie primul dintre cei doi candidați care vorbește. Nu a făcut-o. În schimb, din Delaware, a ieșit Joe Biden, cu o foarte scurtă și „tradițională” declarație, în contextul în care scrutinul nu se terminase încă: Vom câștiga! Iar președintele Trump a fost din nou livid.

În jurul lui Trump, cu timpul stupoarea nu a făcut decât să se adâncească. The Daily arată că și în echipa de campanie, dar și la Casa Albă perspectiva pierderii alegerilor prezidențiale a produs un șoc. Victoria lui Donald Trump fusese, în aceste două cercuri, de domeniul certitudinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here