BREXIT. Jean-Claude Juncker: „Voi regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană”

Boris Johnson si Jean-Claude Juncker

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi că Uniunea Europeană a făcut „tot ceea ce a putut” pentru a asigura o plecare ordonată a Regatului Unit, în contextul în care UE rămâne suspendată de ratificarea părţii britanice, relatează AFP, citată de news.ro.

„Voi regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, însă cel puţin ne putem privi în faţă şi spune că am făcut tot ceea ce am putut pentru a ne asigura ca această plecare să fie ordonată”, a declarat el în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.

Preşedintele CE a susţinut voinţa majoritară, reafirmată de către liderii grupurilor politice, luni seara, de a ratifica acordul retragerii Regatului Unit din UE după ratificarea acestuia în Parlamentul britanic.

„Mai întâi Londra, apoi Bruxelles şi Strasbourg!”, a lansat el, ceea ce i-a adus o salvă de aplauze din partea eurodeputaţilor.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, de asemenea prezent pentru a prezenta un bilanţ al summitului european de joi şi vineri, a evocat o „situaţie complexă în urma evenimentelor din acest weekend în Regatul Unit şi cererii britanice a unei prelingiri a procedurii în baza Articolului 50” care prevede procedura retragerii.

„Mă consult cu liderii (Celor 27) cu privire la modul în care să reacţionăm şi voi decide în zilele următoare”, a anunţat el.

Această reacţie va depinde „de ceea ce va decide Parlamentul britanic sau nu va decide”, a adăugat el, îndemnând „să fim pregătiţi pentru toate scenariile”.

Jean-Claude Juncker a dat asigurări că CE a lucrat „fără încetare pentru a negocia şi renegocia un acord”.

„M-a durut să petrec atât timp în acest mandat ocupându-mă de Brexit, când nu mă gândeam la altceva decât la felul în care Uniunea poate fi mai bună pentru cetăţenii săi”, şi-a exprimat el regretul, evocând „timp irosit, energie irosită”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here