BTA: Bulgaria va insista pentru rezilierea contractului dintre Comisia Europeană şi Pfizer-Biontech pentru furnizarea de vaccinuri

Sursa: Astrazeneca.com

Ministrul interimar al sănătăţii Assen Medjidiev a declarat într-o conferinţă de presă că executivul sprijină o poziţie pe care Bulgaria o va prezenta la o întrunire a Comisiei Europene pe teme de sănătate ce va avea loc pe 14 martie, la Bruxelles, în favoarea rezilierii contractului cu Pfizer-Biontech pentru furnizarea de vaccinuri.

Cealaltă opţiune este respectarea dorinţelor statelor membre privind solicitarea de fiecare ţară, în mod expres, a cantităţilor necesare de vaccinuri împotriva coronavirusului, cu o dată de expirare specifică şi plata după livrare, i.e . după aplicare, şi nu cum s-a făcut înainte, prin specificarea numărului de locuitori ai respectivei ţări, relatează Agerpres.

Susţinem categoric această poziţie„, a declarat ministrul, adăugând că aceasta este susţinută şi de ministrul polonez al sănătăţii. Medjidiev a adăugat că alte state membre, pornind de la reacţia Bulgariei, au susţinut poziţia şi astfel, şase sau şapte ţări vor avea aceeaşi poziţie la întrunirea de la Bruxelles. El a precizat că Bulgaria a primit susţinere din partea Poloniei, iar în zilele următoare ministrul se aşteaptă să comunice prin videoconferinţă cu Cehia, România şi Lituania. Există discuţii în curs cu Slovenia şi Croaţia.

Ministrul sănătăţii a subliniat faptul că Bulgaria nu are nevoie de mai multe vaccinuri. „Opinia noastră este că furnizarea de vaccinuri şi constrângerea ţărilor de a cumpăra cantităţi atât de mari, care sunt apoi distruse, este extrem de iresponsabilă şi nu reflectă imaginea Bulgariei, a Comisiei Europene sau a Uniunii Europene”, a declarat Medjidiev.

El a precizat că până în 2022 Bulgaria a distrus peste 2 milioane de doze de vaccinuri din cauza unei decizii luate în urmă cu un an şi jumătate de a stabili cote în funcţie de numărul locuitorilor, fiind livrate şi cantităţi uriaşe de vaccinuri expirate. Un număr uriaş de vaccinuri urmează să fie distruse şi în acest an. „Nu vom permite livrarea mai multor vaccinuri şi plata unor noi doze”, a declarat Medjidiev.

Ministrul sănătăţii a subliniat că acest contract reprezintă o decizie luată de cinci state, printre care nu se numără şi Bulgaria, ţară care însă a confirmat ferm că nu este de acord cu principiul achiziţionării vaccinurilor.

Întrebat cu privire la suma pierdută de această ţară în urma achiziţiei şi distrugerii de vaccinuri, ministrul sănătăţii a precizat că „este vorba de o sumă foarte mare, dar fiecare stat membru are reguli de confidenţialitate şi eu nu am dreptul de a comunica preţuri şi cifre prin contract”.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here