„Bucătarul lui Putin” cere compensaţii SUA în valoare de 50 de miliarde de dolari

Un om de afaceri rus, apropiat lui Vladimir Putin şi sancţionat de Washington pentru rolul său în ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA, a anunţat marţi că cere guvernului american plata a 50 de miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele suferite, informează Agerpres, care citează AFP.

Evgheni Prigojin, cunoscut mai mult în presă ca „bucătarul lui Putin” pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, este acuzat că ar fi în spatele Agenţiei de cercetare pe internet, o „fabrică de troli” cu sediul la Sankt-Petersburg, suspectată că ar fi la originea diverselor campanii destabilizatoare şi de propagandă pe reţelele de socializare, între care şi cea vizând alegerile americane din 2016.

Prigojin şi societatea sa, Concord, au fost inculpate în SUA, dar justiţia americană a decis luni să abandoneze urmărirea penală din teamă – potrivit lui Prigojin – ca el să nu ajungă „să arate public” în cursul procesului că acuzaţiile Washingtonului s-au dovedit false.

„Consider că procesul între Concord şi guvernul american nu s-a terminat. În acest moment, un proces pentru urmăriri ilegale este în curs de pregătire”, a indicat omul de afaceri într-un comunicat, adăugând că va cere 50 de miliarde de dolari drept compensaţie.

Departamentul Justiţiei american a justificat într-un comunicat că „urmăririle penale împotriva Concord, societate rusească absentă din SUA şi care nu poate fi expusă unei pedepse semnificative în caz de condamnare, nu favorizează nici interesele justiţiei, nici securitatea naţiunii”.

Potrivit presei americane, Concord utilizase acest proces pentru a avea acces la elemente ale dosarului, punând în pericol potenţial surse ale guvernului american în acest caz exploziv, ceea ce a justificat sistarea urmăririlor.

Evgheni Prigojin fusese inculpat în acelaşi timp cu alţi 12 ruşi şi trei entităţi (între care şi Concord) în februarie 2018 pentru ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller, responsabil de acest dosar.

Prigojin este acuzat, de asemenea, că ar fi legat de grupul de mercenari Wagner, ai cărui oameni servesc drept înlocuitori ai armatei ruse în Siria şi Libia, fiind prezenţi şi în mai multe ţări din Africa, potrivit presei ruse şi internaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here