Bulă și războiul

În timp ce granița ruso-ucraineană ar putea fi cotată deja la casele de pariuri pe subiectul invaziei armate, iar unele voci ale diplomației europene avertizează că Ucraina ar putea deveni o nouă Cecenie, adică plină de gropi cu cadavre, peste pârleazul NATO, la noi, e bairam de glume pe Facebook și TikTok.

Calamburul preșcolar „virușii/vinrușii” pare a fi regele neîncoronat al news feed-ului Facebook zilele astea – de pe 21 ianuarie s-au format clustere de prozeliți care savurează până la scurtcircuitare acest sărman joc de cuvinte. Într-un clip TikTok, postat pe-un grup numit „Femei cu dureri”, Răzvan Anghelescu îl întreabă pe-un sătean durduliu: „Dacă vin rușii aicea, ce faceți?”, iar țăranul răspunde senin: „M-ascund, ce vrei să fac?” Și dă-i râsete. Un alt clip ne arată un convoi feroviar de tunuri (surprins la cine știe ce exercițiu militar) marcat cu eticheta „Halta Sighet” și însoțit de mesajul „Ascundeți-vă horinca că vin rușii”. Și dă-i hohote. Într-o poză, un vânător stă camuflat într-un snop de coceni numit „Scutu dela deveselu”. Și dă-i spume. La altă tarabă digitală îl găsim, răcnind ca schimbătorii de valută de pe vremuri, pe negustorașul de panică Andrei Caramitru, care îl pune la respect pe George Friedman cu o adevărată citire în stele. Delectați-vă puțin mai jos cu o predicție geopolitică „la chiuvetă”. Din horă nu poate lipsi și Digi24, care și-a făcut un cult din îmbutelierea atacurilor de panică.

Cu alte cuvinte, dând scroll pe Facebook poți face o trecere insesizabilă aproape, luându-te după căcărezele de voioșie și certitudini panicarde și după acest savoir-vivre de Las Fierbinți, spre ambientul din Duma de Stat, unde, bunăoară, deputatul Evgheni Fiodorov cere o lovitură nucleară „simbolică” în SUA, iar Aleksei Zuravliov îndeamnă la uciderea senatorului american Bob Menendez, care militează pentru impunerea de noi sancțiuni Rusiei. Dacă tot a dat în clocot retorica de război, la urma urmei de ce să n-o iei razna și să scoți pe gură tot soiul de păsărele sinistre? Însă, în punctele sensibile ale temei, diferențele de „tonus” nu sunt atât de mari între ce găsești în social media la noi și ce zburdă printre parlamentarii ruși, cam același „exotism” de bâlci se plimbă între cele două planete.

Ah, era să-l uit pe deputatul Ciprian Ciubuc de la AUR, care, cercetându-și subconștientul de Carl von Clausewitz, a găsit soluția întăririi flancului estic (alooo, gen. Ben Hodges, bagă la cap!): „Șanțuri de 4 metri adâncime și 8 metri lățime”

Facem pur și simplu un deserviciu acestui subiect grav al invaziei militare: îi sufocăm printr-o bășcălie debilă relevanța în algoritmul Facebook. Algoritmul ăsta nu e doar un simplu algoritm, ci setează „temperatura” emoțională a unei teme pe agenda publică. Desigur, e mișto să fii membru NATO, protejat teoretic de Art. 5 – deși la ce concesiuni e dispusă să facă Germania în relația ei veșnic bolnăvicioasă cu Rusia… -, și să freci pontos duda. Numai că o invazie armată nu ucide pixeli, ci trupuri adevărate. Iar oamenii simpli nu se feresc de tancuri, de lunetiști și de lansatoare S-400 ca pe Netflix. Ci se moare la grămadă, stupid și cumplit, ca-n orice război. Și oricând te poți trezi cu o epurare etnică. Și oricând o poți vedea pe nevastă-ta violată în haită de câțiva mercenari puși pe-un pic „distracție” și nu va fi în preajmă niciun Dwaine Johnson care să oprească infernul. Că așa-i la război. Și după ce se termină măcelul, vine stresul post-traumatic, vin sinuciderile, vin familiile distruse pe viață. Și toate astea se pot întâmpla chiar la granița noastră, unii dintre noi având rude chiar prin Bucovina de Nord, cum nu la mare distanță de noi s-au întâmplat și ororile de la Srebenica.

N-am nimic împotriva glumelor proaste, le practic și eu la greu, dar sunt unele situații când dreptul natural la idioțenie, odată declanșat în masă, nu mai are nimic de-a face cu libertatea hazului, ci – pe cărări întortocheate – ajunge să pactizeze, într-o anumită măsură, cu ceea ce ironizezi sau detești.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here