Bulgaria va organiza noi alegeri legislative după încă un eșec în formarea unui guvern

Bulgaria urmează să organizeze noi alegeri legislative – probabil în aprilie -, al cincilea rând de alegeri din 2021, în urma eşecului, marţi, al unei ultime încercări de formare a unui Guvern, relatează AFP, citată de News.ro.

Această ţară din Balcani, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE), se află într-o criză fără precedent de la căderea comunismului, în 1989.

Fostul premier Boiko Borisov, a cărui formaţiune, GERB, s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor de la 2 octombrie, nu a găsit aliaţi, iar ncelelalte formaţiuni nu au reuşit nici ele să formeze o coaliţie.

”Nicio soluţie nu s-a putut găsi în vederea rezolvării crizei politice. Ne îndreptăm, deci, către noi alegeri”, comentează marţi preşedintele bulgar Rumen Radev, luând act de eforturile nerodnice ale liderilor socialişti de a forma un guvern.

Şeful statului bulgar urmează să anunţe, în zilele următoare, dizolvarea Parlamentului, în vederea organizării unor alegeri legislative – cel mai devreme la 2 aprilie -, precizează Comisia Electorală.

Unii analişti sunt însă pesimişti şi prezic un rezultat asemănător – lipsa unei majorităţi parlamentare stabile şi perspectiva unor noi alegeri în toamnă.

Guverne interimare se succed de doi ani în Bulgaria – cu excepţia unei scurte perioade, de câteva luni, în 2022, a unui Cabinet reformator condus de către un fost antreprenor format la harvard, Kiril Petkov -, iar principalele proiecte de lege rămân în suspans.

În acest context, fondurile planului de relansare postcovid, validat de către Uniunea Europeană, ajung ”cu pipeta” în Bulgaria, iar obiectivul unei aderări la zona euro în 2024 pare tot mai dificil de atins.

Conturile bancare din Bulgaria vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here