Tăcere profundă și tensiuni la Capitoliu, la „impeachment”-ul istoric al lui Trump

Sursa: Facebook

UPDATE – O tăcere profundă a cuprins Congresul, după ce preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat, cu o lovitură de ciocan, inculparea lui Donald Trump pentru „incitare la insurecţie” la Capitoliu, făcând din miliardar primul preşedinte american supus unui al doilea „impeachment” şi care-i va lega pentru totdeauna pe cei doi mari rivali în cărţile de istorie, relatează AFP.

Ca pentru a marca repetarea istorică, cea care poartă de obicei haine în culori vii a optat pentru o ţinută sobră, ca de doliu, ca la primul „impeachment” al lui Donald Trump, la 18 decembrie 2019.

O tăcere profundă a cuprins incinta după ce „speaker”-ul a semnat, mai târziu, actul acuzării, într-o ceremonie sobră şi scurtă, mult diferită de cea prin care parafa primele capete de acuzare înainte de a fi trimise Senatului în ianuarie 2020, cu mai multe stilouri pe care le-a distribuit atunci, zâmbind, democraţilor.

Situaţia s-a schimbat.

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a „incitat la această insurecţie, această rebeliune armată”, la 6 ianuarie, acuză Nancy Pelosi. Violenţele de la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi au zguduit fundamentele democratice ale Americii.

În acelaşi hemiciclu aleşii au fost nevoiţi să se culce la pământ în urmă cu exact o săptămână, când manifestanţi loiali lui Trump încercau să forţeze intrarea în Capitoliu.

Un anumit calm a revenit pe culoarele de marmură ale clădirii, ornate cu sculpturi şi tablouri, însă nu şi normalitatea, într-un Washington aflat în stare de asediu.

Militari înarmaţi au petrecut noaptea pe podeaua venerabilei rotonde a Capitoliului. Ei au patrulat pe culoare în timp de afară, vehicule blindate şi blocuri de beton încadrau vasta piaţă de la baza „casei poporului”.

Pandemia a sporit impresia unei zile apăsătoare, împuţinând rândurle aleşilor în Camera Reprezentanţilor şi oprind agitaţia obişnuită de pe culoare.

În primul rând de locuri, la anunţarea rezultatului votului, o aleasă democrată, Lisa Blunt Rochester, a stat drepţi, solemnă, alături de alţi aleşi. La 6 ianuarie ea s-a rugat cu voce tare, refugiată în galeria de deasupra hemiciclului, în timp ce paznici înarmaţi încercau să împiedice susţinători ai lui Trump să intre.

Amintirea înfiorătoare a acestei zile a bântuit dezbaterile parlamentare. Însă nu a fost suficientă pentru a-i aduce alături de democraţi pe numeroşi aleşifoarte loiali preşedintelui în exerciţiu. Schimburi dure de replici şi huiduieli au punctat discursuri altfel emoţionante.

„Cotitură decisivă”

„Stânga din America a incitat la mai multă violenţă politică decât dreapta”, a strigat republicanul Matt Gaetz, un mare aliat al lui Donald Trump, în protestele opozanţilor săi – o agitaţie rară în această incintă.

O aleasă democrată afroamericană, Cori Bush, a fost huiduită de către republicani în timp ce îndemna la demiterea unui ”preşedinte adept al supremaţiei albilor, care a incitat o insurecţie a adepţilor supremaţiei albilor”.

Pe culoare, asistenţi parlamentari, poliţişti, angajaţi ai restaurantelor şi jurnalişti schimbau priviri cu înţeles şi amintiri pline de emoţie.

”Trăim în continuare consecinţele unei insurecţii împoriva autorităţilor noastre la Capitoliu”, a declarat democratul Adam Schiff, care a coordomnat primul „impeachment” al lui Donald Trump.

”Dar am convingerea solidă că (…) ne aflăm la o cotitură decisivă şi că putem aduce ţara pe drumul cel bun” către ”restaurarea democraţiei noastre”.

Camera Reprezentanţilor a votat miercuri punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru incitarea susţinătorilor lui de a intra în Capitoliu, pe 6 ianuarie, transmite News.ro.

Incidentele de săptămâna trecută s-au soldat cu mai mulţi răniţi şi cu cinci morţi, între care un poliţist. Preşedintele american Donald Trump a condamnat, miercuri seară, într-un mesaj video, violenţele de săptămâna trecută de la Capitoliu şi nu a făcut vreo referire la punerea sa sub acuzare.

Punerea sub acuzare pentru „incitare la insurecţie” a fost votată de 232 de reprezentanţi, iar 197 de reprezentanţi s-au opus acestui act. Patru republicani nu au votat.

Între cei care au votat „pentru” s-au numărat zece republicani.

Votul a fost exprimat după o dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Mai mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor au spus miercuri că vor vota pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.

John Katko (reprezentant al unui district din statul New York) a fost primul care a făcut acest anunţ. I-au urmat Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte Dick Cheney şi reprezentantă a statului Wyoming, care a invocat „o criză constituţională”, Adam Kinzinger (district din Illinois), care l-a criticat deseori pe Trump, Fred Upton (Michigan), care a spus că votează pentru a transmite „un mesaj clar” despre importanţa transferului paşnic de putere, Jaime Herrera Beutler (Washington), care şi-a motivat alegerea pentru că Trump nu a acţionat spre a opri violenţele de săptămâna trecută, Dan Newhouse (Washington), care a spus că „nu există scuze pentru acţiunile preşedintelui”, şi Peter Meijer (Michigan), care a precizat, între altele, că Trump a înşelat şi trădat milioane de oameni susţinând că alegerile au fost furate.

Anthony Gonzalez (Ohio), Tom Rice (Carolina de Sud) şi David Valadao (California) s-au alăturat ulterior dezbaterii republicanilor care au votat „pentru”.

Cei mai mulţi republicani au criticat faptul că nu a existat o investigaţie standard referitoare la incidentele din 6 ianuarie.

Democraţii au invocat atacul la statul de drept şi decesul a cinci americani în urma violenţelor de săptămâna trecută, spunând că Trump „are mâinile mânjite cu sânge”.

Este pentru prima dată când un preşedinte american este de două ori pus sub acuzare. Trump a mai fost pus sub acuzare în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Concresului, şi achitat de Senat în februarie 2020.

Doar alţi doi preşedinţi din istoria SUA au fost puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor – Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1998. Un altul, Richard Nixon, a demisionat.

Până în prezent, niciun preşedinte nu a fost înlăturat de la Casa Albă de către Congres.

Senatul urmează să susţină un proces. O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui Donald Trump, ceea ce înseamnă că 17 republicani trebuie să se alăture democraţilor.

Preşedintele Senatului, republicanul Mitch McConnell, a spus că nu intenţionează să organizeze acest proces înainte inaugurării noului mandat prezidenţial. Democratul Joe Biden urmează să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie.

McConnell le-a transmis miercuri colegilor săi că nu s-a hotărât încă dacă va vota „pentru” în cazul condamnării lui Trump.

Trupe ale Gărzii Naţionale au păzit Capitoliul încă din seara zilei de marţi, iar numeroase efective se află şi în oraş, pentru a preveni eventuale incidente.

1 COMENTARIU

  1. Cum dracu mai stau alaturi de ceilalti republicani cei care-au votat impotriva presedintelui partidului lor sau cei patru care s-au abtinut? Mi-am pus intrebarea asta, si pe urma mi-am adus aminte cati din PNL au trecut la alde sau psd in 2016, sau invers, de la psd si alde, au ajuns in PNL in 2019, si-atunci nu m-am mai mirat. Cert e ca traseismul nu sta la loc de cinste in parlamentul american, ca la noi. La modul cel mai serios, ce rost are aceasta aiureala, in ultima zi de mandat a lui Trump? Probabil li s-a facut democratilor de inca o infrangere in senat, so be it!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here