Campanie de publicitate a Guvernului Viktor Orban în ziare europene de dreapta. Reacţii

Sursa: Pixabay

Guvernul suveranistului Viktor Orban a publicat un ”comunicat publicitar” în care prezintă şapte propuneri ”pentru viitorul Uniunii Europene (UE)”, mai multe ziare de dreapta europene, între care cotidienele francez Le Figaro, danez Jyllands-Posten sau spaniol ABC, transmite News.ro.

În afară de faptul neobişnuit că un Guvern UE îşi prezintă punctele de vedere în pagini de publicitate, această apariţie intervine într-o perioadă tulbure pe plan internaţional pentru Ungaria.

Clasa politică ungară a adoptat în urmă cu două săptămâni o lege care le interzice adolescenţilor în vârstă de până la 18 ani accesul la ”pornografie şi conţinuturi care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia de identitate de gen, schimbarea de sex şi homosxualitatea”.

State membre UE, organizaţii nonguvernamentale şi particulari denunţă natura homofobă a acestei legi.

Însă controversa s-a extins la Campionatul European de Fotbal şi alimentează un val de indignare în majoritatea statelor membre UE.

Două ziare belgiene, contactate să publice iniţiativa lui Orban, l-au refuzat. Unul dintre ele i-a răspuns în mod direct în paginile sale.

Este vorba despre cotidienele francofon La Libre Belgique şi flamand De Standaard.

Huffington Post scrie că La Libre Belgique precizează că nu a vrut să publice tribuna Budapestei, din cauza ”marii libertăţi pe care şi-o permite faţă de fapte”.

De Standaard îl respinge însă pe Orban mai spectaculos.

Ziarul proclamă în engleză, pe fondul simbolic al culorilor comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), ”Dragă Viktor Orban, legile nu ar trebui să trieze nicioodată între dragoste şi dragoste”.

Într-un tweet care publică pagina-curcubeu, se poate citi în olandeză ”Nu mai putem dicta dragostea”.

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, urmată în declaraţia sa de către 15 state membre UE, a condamnat la 23 iunie această lege ungară, care ar putea conduce la interzicerea în Ungaria a programelor educative, publicităţii, cărţilor sau filmelor în care apare homosexualitatea sau transsexualitatea.

”Acest proiect ungar de lege este o ruşine. El discriminează pe bază de orientare sexuală şi se opune valorilor fundamentale ale UE. Nu vom face niciun compromis”, a tunat ea, ameninţând că ”voi folosi toate puterile juridice ale Comisiei Europene pentru a garanta drepturile cetăţenilor europeni”.

Niciuna dintre cele şapte propuneri ”pentru viitorul Uniunii Europene” semnate de către Viktor Orban – cu antetul Guvernului Ungariei şi preluate abundent de presa internaţională – nu citează acest episod.

Însă multe dintre ele trimit la el.

”Deciziile trebuie să fie luate de către lideri aleşi şi nu de ONG-uri. Spunem nu externalizării statului de drept”, se arată în manifest.

Primul alineat vizează Comisia Europeană.

”Se edifică la Bruxelles un super-stat căruia nu i-a dat mandat nimeni. Noi spunem nu imperiului european”.

Pe aceeaşi temă, în text se îndeamnă la ”restaurarea democraţiei europene”.

”Parlamentul European s-a dovedit a fi o fundătură: el îşi reprezintă exclusiv propriile interese ideologice şi instituţionale. Trebuie consolidat rolul parlamentelor naţionale”, se îndeamnă în manifest.

Orban pledează împotriva unei Europe pe care o consideră prea federală şi relaţiilor prea procedurale între state şi pentru o Europă a naţiunilor cu relaţii articulate în esenţă în jurul economiei.

”Succesele economice comune sunt forţa integrării europene”, pledează el.

1 COMENTARIU

  1. Nu confundati anumite persoane ce conduc efemer o natie cu decizia unei natiuni pe aceasta tema . Cei vizati nu mai au alt colac de salvare – se agata ca inecatul de pai .In Polonia ,partidul aflat la guvernare a pierdut majoritatea parlamentara .Nici administratia Joe Biden si nici factorii de decizie de la Bruxelles nu agreaza astfel de atitudini invechite .Vin alegerile in Ungaria si este foarte posibil ca noul cistigator sa fie actualul primar al Budapestei . Instantele de judecata din tarile vizate vor cere UE sa declare nule deciziile Curtilor Constitutionale .La nivelul alegerilor ,coalitiile de partide ce se pozitioneza impotriva actualilor guvernanti vor cistiga alegerile – la mustata (exemplele deja aparute le cunosteti si voi )dar vor cistiga .In Romania deja este foarte clar .Urmeaza Ungaria si Polonia si altii mai grozavi chiar decit cei mai sus amintiti . A fura dragostea cuiva este mai mult decit inuman .A te erija in decident si amesteca in ceea ce se intimpla in partea privata a unui individ sau cuplu este gresit . Daca cineva crede ca nu putem spune copilului un adevar -existent – despre sexualitatea animalului numit OM , tot asa nu putem spune copilului nici alte formule de intelegere a realitatii si a adevarului. Copilul trebuie doar sa cunosca toate aceste adevaruri – ce contin si notiuni elementare despre sexualitate .Nu este nimic gresit in a sti . Gresit este a incerca sa impui altcuiva un adevar personal si nu unul universal valabil .Adevarul despre sexualitate este si are valabilitate universala .Adevarurile personale nu pot si nici nu sunt adevaruri universale . Asta este diferenta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here