Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că testarea în masă a bucureştenilor va începe cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare. Vor fi folosite teste rapide, dar care sunt omologate și care vor fi achiziţionate „din surse validate de către Institutul Matei Balş”. Vor fi testate peste 10.000 de persoane, inclusiv persoane care locuiesc în Capitală, dar care nu au aici domiciliul stabil. Eșantionul va fi ales pe baza unor studii realizate împreună cu Institutul Naţional de Statistică, nu preşedinţii asociaţiilor de proprietari vor fi implicaţi în selectarea celor care vor fi testaţi, a precizat primarul general al Capitalei, sâmbătă, la Digi24.

În prezent, sunt realizate sub îndrumarea DSP peste 800 de teste pe zi în București, dar este vorba despre persoane aflate în carantină, persoane în izolare care prezintă simptome sau cadre medicale. „Aceste teste sunt Real Time PCR. (…) Prin achiziţiile pe care le-am făcut în ultima săptămână a crescut puterea de testare de la 100 la peste 800 de teste pe zi”, a precizat Gabriela Firea.

Studiul epidemiologic care va începe în București se va realiza în paralel cu această testare Real Time PCR, care, spune Gabriela Firea, nu va fi încetinită, ci dimpotrivă, va fi accelerată.  Va fi vorba, însă, de teste rapide, pe care le-a achiziţionat Institutul Matei Balş. „Sub îndrumarea lor vom face şi noi astfel de achiziţii. (…) Sunt teste din Austria. Aceste teste sunt validate de echipa profesorului Cercel, se pot obţine informaţii cu privire la posibila infectare a persoanei care este testată”, a declarat Gabriela Firea. Ea a precizat că este vorba despre teste „care au certificare şi omologare internaţională și nu sunt fake-uri”. 

Edilul a spus că Institutul Matei Balş a achiziţionat deja o mie de teste, Primăria Capitalei va cumpăra 4.000-5.000 de teste şi, în plus, fiecare primărie de sector va achiziţiona câte o mie de teste. 

Astfel, vor fi testate 10.514 persoane, iar autoritățile estimează că testarea va dura aproximativ o săptămână. 

Un test rapid omologat costă „în jur de 50 de lei”, iar testele vor fi efectuate de personal medical care va fi pregătit special, fiind vorba despre asistenţi medicali din centre care ţin de ASSMB.

Firea spune că toate statele care au aplicat această procedură au preîntâmpinat situaţia de a supraaglomera spitalele, persoanele cu forme uşoare ale bolii urmând a fi tratate acasă. 

Primarul general al Capitalei a ţinut să precizeze că nu preşedinţii asociaţiilor de proprietari vor indica persoanele care vor fi testate. „Deci nu poliţistul decide, nu preşedintele de asociaţie, nu primarul de sector sau general, ci oameni de ştiinţă care pot să stabilească clar care este eşantionul”, a spus Gabriela Firea. Eşantionul va fi stabilit în colaborare cu Institutul „Matei Balş” şi cu Institutul Naţional de Statistică.

Însă oamenii vor fi anunţaţi prin preşedinţii de asociaţii, acolo unde sunt zone de blocuri, sau prin poliţistul de proximitate în zonele de case, a precizat Firea. Vor fi doi asistenți medicali, cu echipament de protecție, care nu vor intra în casa persoanei care a fost aleasă în eșantion. Aceste cadre medicale vor fi special instruite la începutul săptămânii viitoare. Nu vor fi folosite cadre medicale de la cele două spitale de boli infecțioase din București, tocmai pentru a nu limita numărul acestora în unitățile respective.În plus, și cei care locuiesc în Bucureşti fără forme legale vor fi incluși în testare. „Nu contează aceste elemente care ţin de cartea de identitate, ci să locuiască în Bucureşti, deci nu sunt excluse persoanele care locuiesc în Bucureşti, dar nu au domiciliul aici”, a precizat Gabriela Firea.

Ea a mai spus că în Sectorul 2 sunt cele mai multe persoane infectate – peste 100 de persoane – iar în acest sector se va face testarea pornind de la analizarea adreselor unde s-au înregistrat cazurile de infectare, „dar totul se face pe baze ştiinţifice, nu aleatoriu”.

În momentul în care o persoană are testul pozitiv, confirmat, primăriile de sector trebuie să ia toate măsurile de urgență, întreaga scară de bloc intră în carantină, iar primăria va sprijini toate acele familii, le va asigura tot ce le va fi necesar. Toate acele persoane vor fi considerate posibil infectate.

Gabriela Firea a vorbit la Digi24 și despre măsura închiderii parcurilor din București, arătând că a fost decisă pentru că oamenii nu au ascultat de recomandările autorităților. Ea a mai spus că transportul în comun va funcționa în continuare, pentru oamenii care trebuie să meargă la serviciu, însă numărul de autobuze, tramvaie, troleibuze va fi diminuat. În plus, va fi asigurat și transportul persoanelor din județul Ilfov care lucrează în București.

1 COMENTARIU

 1. Am o intrebare: se va recolta sange in strada?? testarea se face pe strada ??
  Realizati la ce pericol expuneti populatia?
  Dvs ati auzit de POLICLINICI ?
  In fiecare cartier si sector exista. Sunt sute de medici in policlinici- sute de asistente!
  Se puteau organiza in functie de categoriile de varsta!
  Daca presupunand ca la parterul unui bloc este un posibil infectat eu care locuiesc la ultimul etaj, ce legatura as avea eu ?
  de ce sa intre in carantina tot blocul? FARA testare? este o ABERATIE!
  In afara faptului ca de exemplu, eu am umblat mereu cu manusi si masca si nu am atins nimic! Nu este deloc in regula ce faceti!
  Este un ABUZ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here