În consistentul interviu pe care l-a acordat Europei Libere, fostul șef al SIE Silviu Predoiu a identificat și principalele vulnerabilități pe care le are România. Iar răspunsul nu vine, așa cum ne-am aștepta, din exterior, ci de la o problemă internă: educația. O problemă pe care o arată și rezultatele testelor PISA 2018, care plasează România pe locul 50 în rândul țărilor analizate, sub media europeană în ceea ce privește performanța elevilor la citire, matematică și științe.

Răspunzând la întrebarea ”Care ar fi cea mai mare amenințare și cea mai gravă vulnerabilitate a României de azi?”, Silviu Predoiu a identificat drama României de astăzi, scăderea nivelului de educație:

”Scăderea nivelului de educație, per ansamblu”, a răspuns fostul șef SIE.

Educația este problema, în toate planurile. Mi se pare că e dramatic.

Democrația reprezintă un sistem politic bazat pe votul majorității. Dacă majoritatea este needucată, anulezi sensul și rolul democrației. De aceea nu mai crede unul sau altul în democrație, de aceea ajungem să punem semne de întrebare pe mecanismele democratice – pentru că scade îngrijorător nivelul de educație. Aceasta este părerea mea. Și mă refer la educația civică, la înțelegerea politică, la tot ce vreți. Nu vreau să discut politică.

Am convingerile mele, dar sunt convins că marea majoritate a celor care votează, alegătorul, nu înțelege că își alege un servitor, nu un stăpân. Lumea merge votând pentru un stăpân. „Mi-ar plăcea de ăla să fie șefu`!” în timp ce, în realitate, ar trebui să alegi pe unul care să-ți convină să te servească. Servitor nu e un termen peiorativ. Eu sunt foarte mândru că am fost public servant 34 de ani.

”De aceea, principala vulnerabilitate o reprezintă lipsa de educație. De aici încolo vine și corupția, și lipsa de eficiență, și lipsa de strategii, și imaginea proastă.

Coincidență sau nu, răspunsul fostului șef al SIE confirmă rezultatele PISA 2018 care arată că țara noastră are cele mai slabe rezultate din ultimii nouă ani la aceste teste. Rezultatele PISA arată performanța sistemului de învățământ. Scorul obținut este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2012 și 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe, potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Potrivit datelor obținute, procentul de analfabetism funcțional în România este de 41%, în creștere față de 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here