Care este cea mai vulnerabilă regiune din România în cazul unei pene de curent? Răspunsul ministrului Energiei

În toate țările Europei există riscul unor pene de curent de amploare, dar acestea ar fi în cel mai rău caz regionale și nu ar fi de durată. În niciun caz nu există un pericol iminent, însă astfel de accidente se pot întâmpla o dată la 30-40 de ani, a explicat joi seara, la Digi24, ministrul energiei, Virgil Popescu.

Discuțiile despre o pană de curent la nivel european au apărut după un exercițiu de apărare civilă organizat în Austria, care a dat naștere unei adevărate isterii.

Ministrul Virgil Popescu a reamintit incidentul de la începutul acestui an, când vestul țării a fost afectat pentru 20-30 de minute de o pană regională de curent.

„Într-un sistem energetic interconectat, cum este cel european, dacă apare o pană majoră, nu se stinge lumina în toată Europa. Am mai avut acest lucru prin anii 70, a fost o pană de genul celei care a fost în ianuarie anul acesta. Prin 9 ianuarie a fost, parcă, dacă vă aduceți aminte, o pană pentru 20-30 de minute, care în România s-a simțit în zona de vest – nu în zona de sud și nici în Moldova, unde n-am avut probleme – , dar s-a simțit în toată Europa. A fost o problemă la sistemul croat, de desincronizare a sistemului de transport croat cu austriecii, cred, și s-au decuplat sistemele, sistemele de siguranță au sărit, România s-a decuplat și am rămas cuplați pe partea cu Bulgaria, cu Grecia. Unitățile de producție în România fiind în general situate, marea majoritate, în sud, evident că au alimentat sudul țării și zona Moldovei. Neavând unități de producție în Transilvania, Transilvania a suferit mai mult, în Oltenia nu s-a simțit”, a explicat Virgil Popescu.

„În timpul penei din ianuarie, producția din sud a început să susțină și consumul din Transilvania, dar este foarte greu să transporți și să nu scadă frecvența rețelei și să nu ai probleme, să-ți faci perturbare”, a arătat ministrul energiei. Tocmai de aceea, a spus Virgil Popescu, este nevoie de construcția unor unități de producție de energie electrică și în zona de vest.

„Atât timp cât noi nu vom construi unități de producție de energie electrică în zona de vest – și asta este una din prioritățile noastre, să facem în zona de vest, tocmai pentru a echilibra sistemul – la un moment dat, o pană se va simți și în acea zonă, dar nu vorbim de pene de curent de săptămâni, cum ați văzut în acest exercițiu de apărare civilă din Austria”, a spus Virgil Popescu.

Există un risc al unei pene de curent majore, dar în toată Europa există acest risc, nu numai în România. „Vorbim de pene de curent care pot fi regionale și care ar dura câteva zeci de minute”, a subliniat ministrul.

„În toată Europa vorbim de posibilități de pene de curent, dar ce-a fost în 9 ianuarie s-a mai întâmplat în anii 70, adică vorbim de lucruri care se întâmplă odată la 30-40 de ani. Adică, nu vorbim de o chestie iminentă. Și vorbim despre un lucru care s-a întâmplat pe o perioadă scurtă”, a insistat Virgil Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here