FBI investighează fiole suspecte, cu eticheta „variolă”, găsite într-un laborator de lângă Philadelphia

FBI și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) investighează „fiole suspecte” etichetate cu inscripția „variolă” și găsite într-un congelator a unei sucursale Merck din afara Philadelphiei, potrivit unei alerte trimise conducerii Departamentului pentru Securitate Internă marți seară, anunță Yahoo News.

Se pare că au existat un total de 15 fiole suspecte, conform alertei neclasificate „Numai pentru uz oficial”. O copie a dosarului anchetei a fost obținută de Yahoo News. Cinci dintre flacoane au fost etichetate ca „variolă” și 10 au fost etichetate ca „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă). Flacoanele au fost securizate imediat.

Doar două laboratoare din lume – unul al CDC din Atlanta, capitala statului Georgia, și un laborator de cercetare a armelor biologice din Rusia, rămas din perioada Războiului Rece, pot păstra legal mostre ale virusului mortal.

„Nu există niciun semn că vreo persoană ar fi fost expusă numărului mic de fiole înghețate”, a declarat CDC într-un comunicat remis jurnaliștilor de la Yahoo News, care au dezvăluit în premieră informația.

„Laborantul care a descoperit fiolele purta mănuși și o mască de protecție”, a precizat Centrul, adăugând că „CDC, partenerii săi și organele legii investighează acum problema”.

„Vom oferi detalii suplimentare de îndată ce acestea sunt disponibile”, a mai afirmat CDC.

Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul cu același nume, ea fiind „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”, provocând milioane de decese înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea sa în anii 1980, afirmă site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Variola este singura boală infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă, ultimul caz natural fiind raportat în Somalia în 1977.

Investigația declanșată de autoritățile americane a dus la carantinarea imediată a unității Merck, lockdown-ul fiind însă ridicat între timp.

Alerta emisă a anunțat de asemenea că CDC urma să ajungă miercuri, 17 noiembrie, să preia fiolele și să le ducă la un alt laborator pentru a fi testate.

Aceasta nu este prima dată când fiole de variolă au fost descoperite într-un laborator de cercetare.

Angajați ai Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au descoperit 6 fiole într-o cameră de depozitare nefolosită al unui laborator din statul Maryland.

Laboratorul respectiv aparținea NIH, potrivit CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here